Ligeti Dávid történész kapta az idei Bezerédj-díjat

A Bezerédj Alapítvány kuratóriuma a 2020. évi Bezerédj-díjat Ligeti Dávidnak, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársának ítélte oda – tájékoztatta lapunkhoz eljuttatott közleményében az intézet. A díjat – amely a magyar művészeti és tudományos élet fiatal kiválóságait ismeri el – Bezerédj Zoltán alapította 1993-ban.

Magyar Nemzet
2020. 11. 26. 19:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ligeti Dávid korosztályának egyik legtehetségesebb historikusaként az Osztrák–Magyar Monarchia, illetve az első világháború had- és politikatörténetét kutatja, de az utóbbi években számos tanulmánya látott napvilágot a Magyarországi Tanácsköztársaságról, illetve a trianoni békediktátum létrejöttének körülményeiről és hatásáról is – derül ki a közleményből. Életkorához mérten már meglehetősen sok tanulmánya, recenziója jelent meg, s több kötet szerkesztésében is aktív szerepet vállalt. Nemrégiben önálló kötetként kiadott doktori disszertációja mintaszerűen dolgozta föl báró Artur Arz von Straussenberg cs. és kir. vezérezredes életpályáját. A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett Ligeti 2008-ban szerzett latin nyelv és irodalom–történelem szakos diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Doktori dolgozatát Majoros István témavezető irányítása mellett 2014-ben védte meg. Levéltári referensként dolgozott az Emberi Erőforrások Minisztériumában, 2014-től a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár dualizmus kori kutatócsoportjának tudományos munkatársa, 2019-től tudományos főmunkatársa. Több szakmai egyesület tagja, egyetemi hallgatóként köztársasági ösztöndíjban részesült, az Osztrák–Magyar Akcióalapítvány segítségével pedig több hónapon át kutatott a bécsi Osztrák Állami Levéltár tagintézményeiben. Németül és angolul felsőfokú nyelvismerettel rendelkezik, s mivel eredetileg klasszika-filológusnak készült, kiváló a latintudása is. Eddigi publikációiban a kutatási eredményeinek alapjául szolgáló levéltári források értő kezeléséről és felhasználásáról, a magyar és a nemzetközi szakirodalom beható ismeretéről tett tanúságot. Erős nemzeti elkötelezettséggel, ám a tudományszak megkövetelte szabályok szigorú betartásával írja munkáit. Műveltsége és olvasottsága révén nemcsak saját szakterületének kiváló képviselője, de az azon jóval túlmutató korszakoknak is avatott ismerője. Amellett, hogy szorgalmasan írja szaktanulmányait és számos szakkonferencia résztvevője, az utóbbi esztendőkben a tudományos népszerűsítésben is rendkívül aktív. Sok előadást vállal szerte az országban, számos újságcikkben teszi a laikusok számára is érthetővé a bonyolult kérdéseket, gyakori szereplője rádió- és tévéműsoroknak – méltatják a közleményben Ligeti Dávid felkészültségét és munkásságát, mely méltóvá tette az elismerésre, amelynek korábbi díjazottjai között van Szakály Sándor történész (1993), Kobzos Kis Tamás népzenész, Bari Károly költő (1996), Tolnai Ottó költő, Csiki László író, Lőrinczi Attila író (1999), Pálffy Géza és Szabó Péter történészek (2001), Jordán Adél színész, Elek Ferenc színész (2012), a Buda Folk Band zenekar, Moussa Ahmed táncos, koreográfus (2015), tavaly pedig a „Társadalmi riport projekt” munkacsoport és a „Társadalmi riport projekt” szociológiai kutatócsoport érdemelte ki.

A Bezerédj Alapítvány díját minden évben az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából októberben vagy az évfordulóhoz közel eső napon adják át. Az ösztöndíj és elismerés mellett a díjazottak egy Péter Ágnes által tervezett bronzérmét és oklevelet kapnak.

A Bezerédj-díj

Az alapító jeles felmenői, a Bezerédj család neves tagjai életművének emlékére, a magyarországi és a határainkon túl élő magyar művészeti és tudományos élet kiválóságai részére adományozott elismerést Bezerédj Zoltán 1993-ban alapította a Bezerédj Alapítvány létrehozásával. Bezerédj Zoltán (1922–2008), Kölnben élő, magyar származású író 1992–1993-ban ajánlotta fel a magyar kultúra javára magánvagyonát. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium javaslatára hozta létre a Bezerédj Alapítványt, melynek kuratóriuma minden évben dönt a díj odaítéléséről. Az elismerés Bezerédj Imre kuruc hadvezér, Bezerédj István politikus, Bezerédj Amália írónő és Bezerédj Pál közgazdász életműve előtt tiszteleg. Az alapítvány ösztöndíját a hazai és a határokon túl élő magyar művészi és tudományos élet kiválóságai, a publicisztika, szépirodalom, film-színház és népművészet, történelem, szociológia tudományágakban kimagasló értékeket felmutató fiatal magyar művészek és tudósok kaphatják meg, támogatva munkájukat, hozzájárulva eredményeikhez, sikereikhez. Az alapítvány díját odaítélő kuratórium elnöke Bezerédi Zoltán, tagja Pröhle Gergely, Koncz Erika, Bársonyné Daróczi Ágnes, Diószegi László és Szakály Sándor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.