Ma kezdődik a Cziffra György-emlékév

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek fellépésével kezdődik a több mint száz programból álló eseménysorozat. A nyitóestet a Zeneakadémiáról élőben online és díjmentesen közvetítik.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cziffra öröksége című ünnepi nyitóeseménnyel kezdődik ma 19.30 órakor a több mint száz programot kínáló Cziffra György-emlékév. A nyitóestre Balázs János, az emlékév művészeti vezetője olyan művészeket kért fel, akik közvetlenül tanulhattak a legendás zongoraművésztől.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, az emlékév művészeti vezetője
Fotó: Emmer László

A fellépő négy kiváló zongoraművész pályája során továbbvitte azt a művészi örökséget, amit a mestertől kaptak. Nemcsak zongorajátékukkal, hanem különlegességként személyes élményeken, emlékeken keresztül is felelevenítik a Cziffra Györgytől kapott szellemi örökséget.

Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia habilitált egyetemi tanára, volt tanszékvezetője zongoristák generációit indította el a pályán. Mind nemzetközi művész, mind oktatói karrierjének fontos állomása volt a Cziffra György által alapított senlis-i Liszt Ferenc Auditorium is, ahol vezető tanárként segítette a fiatalokat.

Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész vezető tanárként segítette a fiatalokat
Fotó: Felvégi Andrea

Mocsári Károly, a Cziffra-fesztivál visszatérő vendége, a Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója a Cziffra Alapítvány egykori ösztöndíjasaként és a Cziffra Alapítvány zongoraversenyének nyerteseként indulhatott el a nemzetközi koncertéletben.

Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a Cziffra-fesztivál visszatérő vendége
Fotó: Cziffra.hu

Bogányi Gergely személyesen tanulhatott Cziffra Györgytől, kurzusokon vehetett részt, és nemzetközi művészpályáján a mai napig viszi tovább a tőle kapott zenei örökséget.

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész személyesen tanulhatott Cziffra Györgytől
Fotó: Emmer László

Köztük a legfiatalabb, Balázs János személyesen nem ismerhette Cziffra Györgyöt, mégis a világhírű zongoraművésznek köszönheti, hogy ezt a pályát választotta, így a kezdetektől szeretettel gondozza és menti át a mester szellemi hagyatékát a ma emberének. A program házigazdája Bősze Ádám zenetörténész. Az esten bejátszások lesznek láthatók Kékesi Attila és Havas Miklós A virtuóz című dokumentumfilmjéből.

Bősze Ádám zenetörténész, a program házigazdája
Fotó: Mátyássy Jónás

A Cziffra György-emlékév Magyarország kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. A fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

A szervezők a további programokról és a járványügyi szabályokhoz alakított dátumokról folyamatosan tájékoztatják a közönséget a fesztivál honlapján.

A koncert online díjtalanul megtekinthető a cziffra100.com weboldalon és a Cziffra György Fesztivál Facebook-oldalán.

A koncert részletes programja

Chopin: Asz-dúr Impromptu, op. 29, Fisz-dúr Impromptu, op. 36, a-moll keringő, op. 23 No. 2 (Bogányi Gergely), Liszt: Obermann völgye, Beethoven–Liszt: IV. szimfónia / 3. tétel (Mocsári Károly), *** Chopin: 2 prelűd (C-dúr, Asz-dúr), Liszt: Szerelmi álmok, Debussy: Claire de lune, Rahmanyinov: gisz-moll prelűd (Dráfi Kálmán), Ponce–Balázs: Estrellita, Puccini–Balázs: Lauretta áriája, Brahms–Cziffra–Balázs: 5. magyar tánc, Strauss–Cziffra–Balázs: Reminiszcenciák (Balázs János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.