Macskavideók dokumentumfilmes címkével

Az internetet a macskák uralják és egy új holland dokumentumfilm megmutatja, hogy Hollandiában sem más a helyzet. A Cicavilág – Óda a macskákhoz már elérhető a Netflixen.

2021. 07. 31. 10:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia leghíresebb macskája Abatutu, aki nyugodt természetének és bájos cirmos voltának köszönhetően számos rendező és fotós szívébe lopta már be magát. Rendszeresen szerepel forgatásokon, így az ország különféle terein mosolyog vissza a moziplakátok mellékszereplőjeként. Marc Verkerk holland dokumentumfilmes segítségével most főszerepet kapott saját egyórás mozijában. Verkerk azonban nem szánt annyi időt Abatutu mindennapjainak felfedezésére, mint Ceyda Torun a Kedi – Isztambul macskái esetében, így a díjnyertes török dokumentumfilmmel ellentétben a Cicavilág inkább az Animal Planet C kategóriás produkcióihoz hasonlít.

Megismerjük Abatutu történetét, aki szegény kiscicaként született vidéken és a világot jelentő deszkákig vitte a nagyvárosban, annak ellenére, hogy mintázata nem szimmetrikus, így nem felelt meg rögtön a szépségideálnak. Legyőzve azonban a külső miatt kialakult előítéleteket, a macska-testpozitívitás reklámarcává válva igazi hollywoodi sikertörténetet élt meg Hollandiában. A narrációban Abatutu elmondja, hogy kíváncsi volt macskatársai életére és lehetőséget akart nekik is biztosítani a hírnévre, kiírt hát egy pályázatot. Így a film jelentős része más macskaszeretők által beküldött videókra épül. Ezeket Verkerk, illetve a forgatókönyvírók Darum és True van de Brug pár perces blokkokba rendezték, amelyeket mind a macskák bizonyos jelenségekhez, tárgyakhoz vagy személyekhez való kapcsolatát mutatják be. Megismerhetjük például a vízhez való viszonyukat, ahol az eső a nem kedvelt kategóriába esik, de a csap igen izgalmas játéknak bizonyul. A gyerekek csak akkor elviselhetők, ha éppen etetik őket. Egyébként az egész világ terülj-terülj asztalkám, az embereknek pedig az a dolguk, hogy ezt biztosítsák. A kutyák a leghaszontalanabb lények a Földön, és egyébként is igazán nevetséges, hogy ők gazdaként néznek fel az emberre. El tudná bárki képzelni, hogy Abatutunak gazdája legyen?

Nem, persze hogy nem. Ahogy a Simon’s Cat, Tom és Mimi vagy a már az örök vadászmezőkön egeret kergető Grumpy Cat youtuberek esetén sem. A Cicavilág tehát nem csoda, hogy szerepel a Netflix műsorán. Nem nézhetetlenül rossz, macskaimádó családosoknak például kiváló délutáni program a gyerekekkel együtt, de messze nem üti meg a rendes dokumentumfilmek szintjét, sokkal inkább a macskás youtuberek videóihoz vagy a rendszeresen netre felkerülő legviccesebb macskás videók válogatásához hasonlít. Mi több, gyakori nethasználóként fel is lehet ismerni néhány korábbi vírusvideókból bevágott jelenetet.

A gyakorló macskabarátok bizonyára mosolyogva és megnyugodva figyelik majd, hogy saját kedvencük sem viselkedik másképp, mint az internet sztárjai, így felszabadulva tudnak kacagni a Cicavilág legvidámabb pillanatain. Ha pedig a banális és sokszor giccses narrációról, illetve fantáziátlan, néhol kifejezetten zavaró zeneválasztásról is el tudnak felejtkezni, akkor még élvezhetik is Abatutu történetét.

A film magyarul feliratozott előzetese ITT megtekinthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.