Magyarország klasszikus zenei nagyhatalom

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok az ország számos együttesének és oktatási intézményének bevonásával indítja el a magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát.

Magyar Nemzet
2021. 03. 22. 13:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző Kocsis Zoltán öt éve hunyt el. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora szerint Kocsis Zoltán, az elmúlt fél évszázad legnagyobb hatású magyar művésze ugyan fizikailag már nincs velünk, de emléke nem halványul, éppen ezért választották születésnapját, május 30-át, hogy hagyományteremtő szándékkal útnak indítsák a programsorozatot.

A szervezők célja, hogy a szélesebb közönség megismerhesse a klasszikus zenei műfaj fiatal hazai képviselőit, éppen ezért számítanak a zeneiskolák és a zenei felsőoktatási intézmények együttműködésére. A járványhelyzet miatt arra kérik a csatlakozókat, készítsenek felvételeket előadásaikról, amelyeket a Filharmonikusok és a Zeneakadémia online mutat majd be. A siker már most nyomon követhető, ugyanis a két intézmény közleménye szerint már közel húsz zeneiskola és számos együttes jelezte részvételi szándékát.

A pandémia lecsengését követően természetesen a további célkitűzések is teret nyerhetnek, mégpedig, hogy minél több arra alkalmas helyen szólaljon meg a magyar klasszikus zene az országban. Ahogy Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója fogalmazott: „a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot”. Szeretnék továbbá, hogy új magyar klasszikus zenei művek is szülessenek. A remények szerint ezzel kapcsolatos támogatásért a csatlakozó zenekarok pályázhatnak is a 2022-es évre. Minderről bővebb információt 2021 júniusától ígérnek a szervezők.

A május 30-ára tervezett programon a magyarság kiemelkedő karmesterei vezényelnek majd, de mesélnek Kocsis Zoltánhoz fűződő viszonyukról is. Fellép a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A záró koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adja a Zeneakadémia Nagytermében, Madaras Gergely vezényletével, Devich Gergely csellóművész közreműködésével, amely során felcsendül többek között a Zeneakadémia rektorhelyettese, Fekete Gyula Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző új kompozíciója is.

A hamarosan elkészülő honlapra (www.magyarklasszikuszenenapja.hu) további részletes információk és a program is felkerül majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.