Májusban is online tárlatvezetésekkel vár a Magyar Nemzeti Múzeum

Online virtuális 3D-formában tekinthető meg a múzeum Seuso-kincs – Pannónia fénye című állandó kiállítása is.

Magyar Nemzet
2021. 05. 10. 16:35
null
dabasi andras-kardos judit Magyar Nemzeti Múzeum Fotó: dabasi-kardos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár elkezdődött a nyitás, ebben a hónapban is várja az érdeklődőket online tárlatvezetésekkel a Nemzeti Múzeum bizonyos napokon 17 órától. Valamennyi program a Zoom-felületén keresztül valósul meg. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a különböző időpontokra kattintva, az egyes eseményeknél található „Regisztráció” gombon keresztül lehetséges.

Szerdán, május 12-én a múzeum kiállításait lehet megismerni az államalapítástól az ország három részre szakadásáig. Az online tárlatvezetésen bepillantást nyerhetünk a kiemelkedő középkori arany-, ezüst- és ötvöstárgyaink történetébe.

Május 13-án a koronázási palástot és a legszebb aranykincseket mutatják be, de vethetünk egy pillantást a leghíresebb zeneszerzők hangszereire is. A Nemzeti Múzeum gyűjteményének a legkiemelkedőbb darabjaival ismerkedhetünk meg a tárlatvezetés egy órája alatt.

Akiknek a távolság és a hosszú utazási idő nem tette lehetővé, hogy részt vegyenek a Seuso-kincset bemutató tárlatvezetések valamelyikén, május 19-én online virtuális 3D-formában tekinthetik meg a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincs – Pannónia fénye című állandó kiállítását. A tárlat a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozicionálja a késő római nemesfémtárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset, és hangsúlyozza annak jelentőségét.

Május 20-án az állandó régészeti kiállítás ősi kincsei a régmúlt idők homályába repíti vissza a látogatókat, május 26-án pedig a végek életét, a korszakot irányító, nagy hatalmú személyeket és a fordulatos eseményeket ismerhetjük meg. A tárlatvezető a mohácsi csatától egészen Buda visszafoglalásáig kalauzolja az érdeklődőket az online térben.

Tematikus tárlatvezetéssel zárulnak a programok május 28-án. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy milyen szerep jutott a családban egy nőnek, házasodhattak-e egyáltalán szerelemből, miről mesél egy fekete gyászruha, egy fotó vagy egy szobabelső, kik voltak a magyar történelem legérdekesebb nőalakjai, mit tudunk az életükről.

A regisztrált látogatók a program előtti napon e-mailben kapják meg a csatlakozáshoz szükséges linket. További információ: [email protected].

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.