Mátyás király udvarába várják a világ magyarságát

Öt kontinens magyarjainak jelképes találkozása – így aposztrofálja a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház azt a kezdeményezését, amellyel a színházi világnap alkalmából készül.

Magyar Nemzet
2021. 03. 24. 7:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt kontinens magyarjainak jelképes találkozása – így aposztrofálja a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház azt a kezdeményezését, amellyel a színházi világnap alkalmából készül. Március 27-én ugyanis bármely országból ingyenesen elérhető lesz a Mátyás és Janus című előadásuk, mintegy virtuálisan összekapcsolva a világ magyarságát.

Csupán egy előzetes regisztrációra van szükség a társulat honlapján, hogy a világhálón keresztül együtt élhessük át történelmünk különleges pillanatait a 2019 szeptemberében bemutatott múltidéző drámán keresztül, amely a Mátyás király és Janus Pannonius közötti konfliktust tárja fel; egy olyan árulás mikéntjét, amelyet a történészeknek a mai napig sem sikerült tisztázniuk.

Az összeesküvés oka a nézőket is megrendíti Forrás: Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház

A Pozsgai Zsolt rendezésében megvalósult színdarab cselekménye az ­1472-es évbe kalauzolja a nézőt, amikor is lázadás és árulások sorozata rázta meg a magyar reneszánsz kultúra központját. Mátyás bizalmasa, Janus Pannonius és kedves nevelője, Vitéz János a király ellen szövetkeztek. A kialakult helyzet váratlanul érte az uralkodót, aki saját maga kezdett nyomozásba, hogy pontot tehessen az ügy végére. Miután az érseket elfogatta, üldözőbe veszi Janus Pannoniust, és egy képzeletbeli postakocsi-állomáson csap le rá, hogy szenvedélyes vitába kezdjen vele. Kiderül a felkelés oka, ami nemcsak Mátyás királyt, de várhatóan a nézőket is megrendíti majd.

Fokozatosan rajzolódik ki ugyanakkor Janus Pannonius lelki vívódása, amely lassan felemészti a költő-püspököt. Összeveszik szinte mindenkivel, ágyasát eltaszítja, húgát megsérti és megalázza, még anyja is ellene fordul.

Végül egy lelkileg beteg, önmarcangoló ember kerül szembe Mátyás számonkérésével, akinek már nincs bocsánat, ő maga választja a legszégyenletesebb halálnemet.

A Mátyás és Janus című előadás főszerepeiben Széplaky Géza és Károlyi Krisztián látható. A megtekintéshez – regisztrációt követően – minden érdeklődő e-mailben kapja meg személyes belépési azonosítóját és a linket, amelyen keresztül a március 27-i napon bármikor megnézheti a színdarabot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.