Még egy hétig Budavári Bach Fesztivál

Még egy hétig, június 20-ig tart a Budavári Bach Fesztivál. A koncerteket a páros napokon rendezik a Budavári Evangélikus Templomban.

Forrás: MTI2019. 06. 13. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A már megtartott két koncert, a hétfői és a szerdai iránti óriási érdeklődés jól mutatja, mekkora igény van Bach muzsikájára, ezért szinte kötelességünk megrendezni ezt a fesztivált” – mondta Bán István, a Budavári Bach Fesztivál művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Mint felidézte, a fesztivált a Budavári Evangélikus Templom számára 2017-ben épített orgona kapcsán hívták életre. A reformáció 500. évfordulója alkalmából elkészített nyolctonnás hangszer Magyarország legnagyobb barokk orgonája, amelynek koncepciója Bán István orgonaművésztől származik, Johann Sebastian Bach feljegyzéseit alapul véve. A hangszert a Pécsi Orgonaépítő manufaktúra építette meg.

„Célunk, hogy a magaskultúra-fogyasztás, illetve az egyházzene mindenki számára elérhető legyen” – fogalmazott az ingyenes koncertek kapcsán Bán István.

Kitért arra, hogy az unikális orgona háromszáz éves hangzása az egész térségben egyedülálló. A június 18-i kantátás koncerten elhangzó Bach-kantátákat a bécsi barokkzenekar, a Musica Vivax Wien és énekművészek közreműködésével adják elő. „A 415 hertzes orgonán olyan kantátákat lehet eljátszani, amelyek kimondottan nagy orgonára íródtak” – tette hozzá.

A művészeti vezető fontosnak nevezte, hogy a fesztivál kisebb szólókoncertjeire fiatal orgonaművészeket hívott el. Június 14-én pénteken Szászvárosi Sándor játszik barokkcsellón, két nappal később, 16-án vasárnap Kertész Ágnes barokkhegedűn ad elő Bach-műveket, a két koncerten Lévai Kamilla és Radnai Tamás lesz a két közreműködő fiatal orgonaművész. 18-án kedden, az orgona kétéves születésnapján lesz a kantátakoncert, a záró, 20-i esten pedig Nagy Réka (viola da gamba) és Szokos Augustin (orgona, csembaló) szonátákat játszik a zeneszerzőtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.