Még nincs megállapodás a POSZT-ról

Hétfőn tárgyal a tulajdonosi közgyűlés a Pécsi Országos Színházi Találkozóról (POSZT), ekkor döntenek a rendezvényt szervező POSZF Nonprofit Kft. igazgatója, Magyar Attila felmondásáról is. Pécs városvezetése ragaszkodik a fesztiválhoz, amelyet további húszmillió forinttal támogat.

Szilléry Éva
2020. 03. 05. 10:36
null
Pécs ragaszkodik a fesztiválhoz Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig sok a bizonytalan tényező a legnagyobb hazai színházi seregszemle, a Pécsi Országos Színházi Találkozó megrendezése körül. Amint arról írtunk már, több szempontból bizonytalanodott el az idén huszadik évfordulóját ünneplő mustra jövője: egyrészt a Magyar Színházi Társaság kilépésével megváltozott a fesztivált működtető cég tulajdonosi szerkezete, másrészt vita tárgya lett, hogy a baranyai megyeszékhely maradjon-e a rendezvény helyszíne, vagy a kezdeti éveknek megfelelően utazó fesztivállá váljék a találkozó.

Múlt héten a Bama.hu portál hírül adta Magyar Attila, a fesztivált működtető cég tulajdonosa lemondását, mert mint írják, nem szeretne akadálya lenni a találkozó megrendezésének. Magyar Attila lapunk megkeresésére nem kívánt nyilatkozni a tulajdonosi közgyűlés újbóli tárgyalásáig. A tulajdonosok március 9-én tárgyalnak ismét a fesztiválról, többek között ekkor dönthetnek arról is, lesz-e új cégvezetője a POSZF Nonprofit Kft.-nek.

Magyar Attila 2015-ben került a cég élére, abban az évben, amikor a szakmai, ideológiai vitáktól hangos találkozót új mederbe kívánták terelni, ezért szakmai tanácsadó testületet hoztak létre, amely lefektette a fesztivál szabályzatát. A látszólag jól működő testülettel megújult találkozó tavaly ismét holtpontra jutott: a Magyar Színházi Társaság a szemle nyerteseinek kihirdetése után nyilatkozatot adott ki arról, hogy kilép a fesztiválból és tulajdonát a Magyar Teátrumi Társaságnak ajánlja fel.

Jelenleg a fesztiválnak két tulajdonosa van: többségi tulajdonosa 66 százalékban a Pécs városa által tulajdonolt Zsolnay Örökségkezelő, 33 százalékban pedig a Magyar Teátrumi Társaság birtokolja a fesztivált működtető POSZF Nonprofit Kft.-t. A színházi társaság elnöke, Keszég László lapunknak a kilépéskor úgy fogalmazott, döntésük hátterében az állt, hogy képviselőjüknek nem engedték, hogy a céget felügyelő bizottság tagja legyen, ezzel, úgy vélik, a tulajdonosi jogkörük csorbult.

Pécs ragaszkodik a fesztiválhoz
Fotó: Éberling András

A belső vitáktól függetlenül a fesztivál székhelye körül kialakult véleménykülönbség újabb bizonytalanságot teremtett a POSZT megrendezése körül, Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke többször nyilatkozott arról, szívesen látná évről évre más nagyvárosban a seregszemlét. Elképzelése nem idegen a fesztiváltól, hiszen a nyolcvanas évek elejétől 2001-ig ebben a szisztémában működött a mustra. Akkor azonban Jordán Tamás vezetésével otthonra lelt Pécsen, a megyeszékhely befogadta a találkozót és immár húsz éve a színházi évad végén Pécsre irányul a színházi alkotók és a közönség figyelme.

Az októberben megválasztott új pécsi képviselő-testület határozott állásfoglalása, hogy ragaszkodik a fesztiválhoz, néhány hete pedig közleményben hozták nyilvánosságra, hogy a korábbi harmincmillió forint felett további húszmillió forintot biztosít az idei és az önkormányzati ciklus teljes ideje alatti években a POSZT megrendezésére.

A versenyszekció két idei válogatójának, Dér András filmrendezőnek és Uray Péter koreográfus, rendezőnek jövő héten kell eldöntenie, melyik tizennégy előadás kerülhet a XX. POSZT versenyprogramjába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.