Megállítani égi útján a fényes Napot és a Holdat

Először lesz hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel Joshua című oratóriuma. A bemutatót február 26-án este fél nyolctól tartják a Zeneakadémián.

Breuer Csilla
2019. 02. 15. 6:55
null
Szigetvári Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először lesz hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel Joshua című oratóriuma. A bemutatót február 26-án este fél nyolctól tartják a Zeneakadémián, a Magyar Händel Társaság és a Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében.

A címszerepet (Joshua, az izraeliták vezére) Szigetvári Dávid Ju­nior Prima-díjas tenor énekli. Közreműködik a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Barokk Zenekar korhű hangszereken Németh Pál vezényletével.

Az oratórium – ez a drámai hatású kompozíció, amelyben a zenekar mellett szólóének és kórus is megszólal és az operához hasonlóan színpadon, ám jelmezek nélkül játszódó történet – Händel műveiben érte el csúcspontját.

Szigetvári Dávid

1746 és 1748 között négy ószövetségi témájú oratóriumot komponált – a cím nélküli, úgynevezett Alkalmi oratórium, a Júdás Makkabeus, a Joshua és az Alexander Balus –, ezek közös jellemzője a monumentális győzelmi kórus. A Joshua aratta az egyik legnagyobb sikert, ezenkívül a zeneszerző életében csak a Júdás Makkabeust mutatták be többször.

A Joshuát Händel 1747. július 19-én kezdte el, és a feljegyzések szerint az első felvonással tizenegy nap alatt elkészült, a második felvonást augusztus 8-án fejezte be és augusztus 19-re megszületett a teljes oratórium, amelynek premierje a Covent Gardenben volt 1748. március 9-én.

A harci témájú műben egy szerelmi szál is kibontakozik, de ennél sokkal erőteljesebbek a drámai részek: Jerikó falainak leomlása, a város felgyújtása és lerombolása, Joshua megállítja a Napot és a Holdat égi útján, a megvert csapatokból hadsereget hoz létre, és diadalmasan visszatér a csatából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.