Meghalt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában ma elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész – tudatta a Kálmán Makláry Fine Arts. A galéria közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg, ahova egy hónapja került egészsége védelmében.

2020. 08. 07. 18:41
null
Reigl Judit 2010-ben a debreceni MODEM-ben Fotó: Kalman Maklary Fine Arts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legsikeresebb és talán legnépszerűbb magyar származású kortárs művészt vesztettük el, akinek emléke alkotásain keresztül mindig élni fog áll a Kálmán Makláry Fine Arts galéria Reigl Judit halála kapcsán kiadott közleményében.

Reigl Judit a 60-as években
Fotó: Kalman Maklary Fine Arts

Reigl Judit 1923. május 1-jén született Kapuváron. 1950 óta Franciaországban élt. Művei jelenleg a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumok gyűjteményeiben megtalálhatók: a New York-i MoMa-ban, Metropolitan, Guggenheim Múzeumban, a párizsi Centre Georges Pompidou-ban, vagy a londoni Tate Modern-ben – csak néhányat említve.

Művészete az ötvenes évek közepétől vett kirobbanó fordulatot, amely a háború utáni absztrakt művészet kiemelkedő képviselőjévé tette. 1964-ben elnyerte a Guggenheim International Award díját, 1967–68-ban Carnegie Díjat kapott. Szülőhazája először 2008-ban tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, majd 2011-ben Kossuth-díjban részesült. 2016-ban a francia kormány a l’Ordre des Arts et des Lettres díjjal tisztelgett művészete előtt. A Franciaországban 2017-ben alapított AWARE award-dal – amelyet kifejezetten női művészek munkája elismerésére alapítottak – Reigl Juditot tüntették ki először, személye által is jelezve a díj magas presztízsét. A szélesebb körű siker 80 éves kora után köszöntött be, miután 2005-ben első életmű-kiállítását rendezte Magyarországon a Kálmán Makláry Fine Artssal.

Reigl Judit 2010-ben a debreceni MODEM-ben
Fotó: Kalman Maklary Fine Arts

Ennek a tárlatnak és a kiállítás szervező által kiadott három nyelvű (angol, magyar, francia) életműkötetnek köszönhetően a nemzetközi szakma, nyugat-európai és amerikai szakemberek, művészettörténészek és gyűjtők elkezdték újra felfedezni életművét, amelyet követően számos elismert külföldi kiállítóhely adott helyet az alkotásait bemutató tárlatoknak. Az elmúlt években a hazai szakma is megismerte és kivétel nélkül általános tiszteletnek örvendett nemzetközi módon kiemelkedő életműve.

Nagyon erős nő volt, akit a meg nem alkuvó szabadság szeretete és művészete tett halhatatlanná – zárja közleményét a galéria.

Kapcsolódó cikkünk

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.