Megküzdeni Góliáttal

Zavarba ejtő mozi Peter Grönlund Góliát című krimi-drámája, mert a film végén nem nagyon tudja a néző, mit gondoljon. Kétségbeesve keresheti mindenki a kapaszkodókat.

2019. 08. 08. 13:48
null
A 17 éves Kimmie kemény morális kérdéssel szembesül Fotó: Vertigo Média Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavarba ejtő mozi Peter Grönlund Góliát című krimi-drámája, mert a film végén nem nagyon tudja a néző, mit gondoljon. Kétségbeesve keresheti mindenki a kapaszkodókat, hogy megértse a főszereplő fiú, Kimmie döntését. Pedig ha nem a hideg ráció, az önző én-központúság, hanem a szív, a felelősségtudat és biztos értékrendszer felől közelítünk, akkor azonnal minden a helyére kerül, még akkor is, ha iszonyatosan fájdalmas. De nézzük sorjában, miről is van szó! Egy kis svéd iparvárosi közösségben nem mennek jól a dolgok. Kipotyognak az emberek a szociális hálón, a helyiek nagy része bűnözésből él. A film viszont szerencsére nem erről szól, mert láttunk már ilyet sokat. Itt egy tizenhét éves fiú morális választása áll a középpontban.

Ahhoz, hogy a nézők is átérezzék, milyen kínkeserves döntésre kényszeríthet egy elátkozott világ egy kamaszt, ahhoz először meg kell ismernünk a fiút és körülményeit, amelyhez maximális segítséget ad Sebastian Ljungblad, aki minden várakozást felülmúlóan alakítja Kimmie-t. Nagyon nehéz dolga volt, mert el kellett játszania egy olyan, kifejezetten érzékeny, lelkiismeretes, mégis nagyon vagány fiút, aki rendesen gondoskodik kishúgáról: kikérdezi a leckét, ételt ad neki, ha kell, törődik vele, iskolába viszi, sőt még az elaltatásával is piszmog, miközben látjuk, hogy a kamaszok gondja-baja keményen nyomja a vállát. Viszont mindezek mellett az alakítása azt a küzdelmet is tükrözi, hogy férfivá kell válnia, ráadásul egy olyan környezetben, ahol nemcsak az apja és barátai kisstílű gengszterek, akik be akarják vonni őt a balhékba, hanem még az osztálytársai is kihasználják.

A 17 éves Kimmie kemény morális kérdéssel szembesül
Fotó: Vertigo Média Kft.

Peter Grönlund remek rendezése nagy hangsúlyt helyez arra, hogy bemutassa, a segélyeken tengődő, fáradtságra hivatkozó, de talán inkább csak lusta anya körül hogyan esik szét a család akkor, amikor Kimmie apját drogkereskedelem miatt börtönbe csukják. Peter Grönlund rendezésének nagysága abban áll, hogy a film dramaturgiai középpontjába helyezi az anya döntését, aki ahelyett, hogy elmenne dolgozni, támogatja az apát abban, hogy a fiát drogkereskedőnek adja. Kimmie-nek viszont van választása: elmenekülhet barátnőjével egy jobbnak vélt világba.

A film címe Góliát, aki a bibliai történet szerint az Isten-ellenes hatalom jelképe. Kimmie-nek is Góliáttal kell megküzdenie: a bűnözők világával. Döntenie pedig arról kell, hogy magára hagyja-e a kishúgát, akit szinte ő nevelt fel. A film kemény morális kérdése tehát az, hogy fel kell-e venni akár Góliáttal is a reménytelennek tűnő harcot, hogy megmentsük a családunkat, vagy kifutunk a világból a problémák elől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.