Megnyílt a megújult Kincsem-Imperiál-kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban

Megnyílt kedden a megújult, új tárgyakkal kiegészített Kincsem-Imperiál: Híres magyar versenylovak című kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, Budapesten.

Forrás: MTI2019. 03. 19. 22:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kincsem-Imperiál-tárlat a szomszédos A ló – Nemzeti lókiállítással közösen a magyarországi lovaskultúra, lovas hagyományok és lovassport történetét mutatja be – mondta el Estók János, a múzeum igazgatója a felújított állandó kiállítás megnyitóján. Felidézte, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 1897-ben, több mint 120 éve nyílt meg az első lótenyésztéssel foglalkozó kiállítás.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, két olyan magyar van, akit mindenhol ismernek a világon: az egyik Puskás Ferenc, a másik a „magyar csodaló”, Kincsem, amely 54 versenyen futott és 54 alkalommal aratott győzelmet.

A felújított Kincsem-Imperiál tárlatot, amely Széchenyi Istvántól a rendszerváltás utánig követi a magyar lósport történetét, a kiállítás kurátora, Gócsáné Móró Csilla mutatta be.

Kiemelte: Kincsem 1876-tól négy éven át versenyzett, hat ország 13 versenypályáján indult és mindannyiszor győzött. Sikereit máig nem sikerült megismételnie egyetlen versenylónak sem a világon.

A két versenyló csontvázát és játékos, interaktív elemeket is felvonultató kiállítás új tárgyai között szerepel Kincsem egykori tulajdonosa, Blaskovich Ernő több személyes tárgya, valamint Pálik Béla, a híres állatfestő Kincsemet ábrázoló alkotása is – mondta.

Gócsáné Móró Csilla hozzátette: a 145 évvel ezelőtt született Kincsem pályafutása csúcsán, 1878-ban aratott győzelmet a goodwoodi versenyen, akkor kapta a „magyar csoda” nevet. A versenyen nyert nagy értékű ezüst szobrot szintén megtekinthetik a látogatók a tárlat új tárgyai között.

Kitért arra is: 1962 és 1964 között versenyzett Imperiál, a második világháború utáni magyar lóverseny és telivértenyésztés legeredményesebb lova, amely 25 versenyen 20 első helyezést szerzett Magyarországon és külföldön. Imperiál sikerei, népszerűsége segítettek a magyar lóversenyzés túlélését a kommunista uralom alatt – fűzte hozzá Gócsáné Móró Csilla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.