Megújul a Gyulai Várszínház színpada és nézőtere

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 50 millió forint támogatást biztosított a Gyulai Várszínház színpadának és nézőterének cseréjére – jelentették be csütörtökön a teátrum igazgatóságán tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2020. 01. 16. 22:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görgényi Ernő polgármester elmondta, a beruházás egyszerre szolgálja a várszínház és a vár mint múzeumi kiállítótér érdekeit, az eddigi berendezést ugyanis mintegy három hét alatt szerelték össze és bontották el, az új eszköznél ez nagyjából egy hetet vesz majd igénybe. Így főszezonban a vár látogatói számára tovább áll rendelkezésre az udvar – húzta alá.

Hozzátette, hogy a székek cseréjére az önkormányzat saját forrást biztosít. Elek Tibor színházigazgató számításai szerint az további 15-18 millió forintba kerül majd.

Elek Tibor elmondta, hogy a nyári évadra megvalósuló beruházás egy folyamat első állomása, az önkormányzattal közösen keresik a pályázati lehetőségeket a tószínpad infrastruktúrájának, valamint az eszközpark műszaki-technikai megújításához is.

Szatmári Mihály, a teátrum műszaki vezetője elmondta, hogy a jelenlegi várszínházi nézőtér és színpad 15 éves, egyedi tervezésű szerkezet, sok ember kellett az össze- és szétszereléséhez, nehéz volt a tárolása. Az új színpad kiegészítésekkel 246 négyzetméter lesz, a nézőtéren – az eddigi 350-nel szemben – várhatóan 330 férőhely lesz, ám ez a szám még módosulhat – húzta alá.

Elek Tibor a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy folytatódik a teátrum őszi-téli sorozata. Január 30-án felolvasószínházi előadás és könyvbemutató lesz Réczei Tamásnak a nyugatosok házasságairól szóló Nagyon kell szeretniök című könyvéből. Március végén a Magyar Művészeti Akadémiával közösen rendezik meg tíz magyar és határon túli középiskola diák színjátszó csapatának seregszemléjét. Április 22-én Acsai Roland Farkasok című kortárs drámájának előbemutatójára készülnek, a darab a nyári évadnak is része lesz.

A nyári főszezonról szólva Elek Tibor elmondta, hogy a programokat a Nemzeti összetartozás éve jegyében szervezik, az évad június végén Márai Sándor-napokkal indul, a Shakespeare Fesztiválon idén csak magyar társulatok vesznek részt, augusztus elején pedig megrendezik az Erdélyi Hetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.