Megújult Forinyák Géza síremléke a Fiumei úti sírkertben

A nemzeti ünnep alkalmából a Nemzeti Örökség Intézete teljeskörűen felújította Forinyák Géza joghallgató Fiumei úti sírkertben található síremlékét. Március 15-e vértanújának közel másfél millió forintból megújuló sírja 2004 óta védett, a nemzeti sírkert része.

Magyar Nemzet
2021. 03. 13. 10:30
null
Méltó módon lehet kegyeletünket leróni a vértanú előtt Fotó: NÖRI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forinyák Géza egyike volt annak a mintegy ötszáz pesti egyetemistának, akik dacolva az önkényuralommal, 1860-ban megemlékezést szerveztek a 12 évvel korábbi események emlékére. A fiatalok a belvárosi plébániatemplomban, majd a ferences rendi templomban próbáltak meg gyászmisét mondatni a szabadságharc mártírjaiért, de mindkét helyen ellenállásba ütköztek. Végül a Kálvin téri református templomban tudták elénekelni a Szózatot. Innen a ferencvárosi temető felé indultak tovább, ám szuronyok állták az útjukat, ezért a megemlékezés hamarosan a mai Fiumei úti sírkertnél folytatódott, ahol a honvédek és Vörösmarty Mihály sírját akarták megkoszorúzni. A tüntetőket itt is katonák fogadták, akik tüzet nyitottak a tömegre. Többen megsebesültek, a legsúlyosabban Forinyák Géza, akinek a térdét találta el egy lövedék. A nagy vérveszteség következtében április 2-án belehalt sérülésébe. Temetését két nap múlva tartották, a neoabszolutizmus elleni néma demonstrációként közel ötvenezren vettek részt rajta.

Méltó módon lehet kegyeletünket leróni a vértanú előtt
Fotó: NÖRI

– A NÖRI éves sírfelújítási tervében elsőként szerepelt Forinyák Géza nyughelye. Szerettük volna ünnepélyes keretek között átadni a megújult síremléket, azonban a járvány miatt erre most nincs lehetőségünk. Mától azonban méltó módon lehet kegyeletünket leróni a vértanú előtt a Fiumei úti sírkertben. Arra biztatok mindenkit, ha teheti, március 15-én tegyen egy mécsest a fiatalon elhunyt joghallgató sírjára – hangsúlyozta a felújítás kapcsán Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója. A NÖRI a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal együttműködve minden évben összeállítja az éves felújítási tervet, melyben 2020-ban húsz nemzeti sírkertbe sorolt síremléket újított meg, közel 75 millió forintból Magyarország kormányának támogatásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.