Megújulva várja a nyitást a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum

Megújulva várja a nyitást a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, az intézményben már elkezdték az 1992-ben létrehozott kiállítás megújítását. A több lépcsőben megújuló tárlat Budapest közösségi közlekedésének történetén kalauzolja végig a látogatókat a kezdetektől egészen napjainkig.

MTI
2021. 02. 14. 13:35
null
Elsőként a BKV múltját, korszakait, főbb járműtípusait, közlekedéstörténeti eseményeit ismertető kiállításrész készült el Forrás: BKV.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeumok még országszerte zárva tartanak, a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum azonban már készül a nyitásra. Az új közlekedéstörténeti kiállítás, amelynek ismertetőit a külföldi turisták miatt angolul is feltüntetik, kiemelt figyelmet szentel a BKV immár több mint fél évszázados történetének – olvasható a közleményben.

Mint írják, elsőként éppen a BKV múltját, korszakait, főbb járműtípusait, közlekedéstörténeti eseményeit ismertető kiállításrész készült el. A főváros arculatát a hetvenes-nyolcvanas években meghatározó BKV-s Ikarusokon, Ganz villamosokon kívül azonban olyan különleges közlekedési eszközök múltjába is bepillantást engednek, mint a százötven éves Sikló és az ötvenéves Libegő. A szervezők a szintén ötvenéves budapesti metróközlekedésről sem feledkeztek meg, az új tárlat az utastájékoztatás, vagy éppen a jegyértékesítés a kalauzoktól a jegyértékesítő automatákig tartó történetét is feleleveníti.

Az 1914-ben épített, egykori BHÉV-kocsiszín ma már műemléki épület, az itt létrehozott múzeum, amely öt kiállítóteremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel várja a közlekedés iránt érdeklődőket, jövőre lesz harmincéves. Az új kiállítás képi világát és információgazdagságát természetesen továbbra is kiegészítik majd a nosztalgiát ébresztő századfordulós, békebeli villamosok és egyéb patinás közlekedési eszközök. Az országos gyűjtőkörű muzeális gyűjtemény udvari, szabadtéri sínjein megtalálhatók a BHÉV egykori járművei és más, olyan unikumnak számító ipartörténeti emlékek, mint a Ganz-Hunslet metrószerelvény motorkocsijának prototípusa, a pécsi pótkocsiból épített sínhálózatmérő vagy a Mukiból épített síncsiszoló.

A múzeum egyébként is szezonálisan, április 1-jétől október 31-ig tart nyitva, amely most a járványügyi korlátozások miatt változhat. Bővebb információk a www.bkv.hu weboldalon találhatók – áll a közleményben.

Elsőként a BKV múltját, korszakait, főbb járműtípusait, közlekedéstörténeti eseményeit ismertető kiállításrész készült el
Fotó: BKV.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.