Megvannak a Magyarország 365 fotópályázat nyertesei

Másodjára hirdették meg a Magyarország 365 elnevezésű fotópályázatot 2020-ban. A beérkezett huszonnyolcezer alkotásból tizenöt részesült díjazásban.

Magyar Nemzet
2020. 12. 22. 15:00
www.facebook.com/VanikZoltanFoto
2020. 09. 02. TDH 5. szakasz, Miskolc - Kékestető
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakmai zsűri elnöke Kaiser Ottó fotográfus, tagjai pedig Keleti Éva, Kossuth-díjas fotográfus, Daróczi Csaba fotográfus, a 2019-es pályázat kategóriagyőztese; Földházi Árpád fotóriporter és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója voltak. A zsűri három – Természet és táj, Épített és tárgyi örökség, valamint Életképek – kategóriában három-három pályamunkát díjazott. Ezen kívül a közönség és a partnerszervezetek által kiválasztott fényképek is jutalomban részesültek.

Séta a Marson – a Természet és táj kategória első díjasa
Fotó: Mészáros Márk

A koronavírus-járványra való tekintettel a díjátadó elmarad ugyan, de a díjakat a zsűri személyesen juttatja el a nyerteseknek. Kaiser Ottó elmondta, hogy a pandémia ellenére az idei év sikeresebbnek bizonyult a tavalyinál, amely nem csupán a beérkezett pályamunkák számában, hanem sokkal inkább a minőségben mutatkozott meg. – Az alapanyag, a bázisanyag lényegesen magasabb színvonalú – emelte ki a zsűri elnöke.

Dimenzió híd – az Épített és tárgyi örökség kategória nyertese
Fotó: Bella László

A pályázat első kiírásával kapcsolatban Kaiser elárulta, hogy talán megrökönyödést kelthettek, mikor arra biztatták az amatőröket, hogy akár telefonnal is fényképezhetnek. Két év elteltével azonban, azt érzi, az idő őket igazolta, hiszen az emberek élményeik megörökítésére keletkezett igénye a fotográfiát is felpörgette. – A tavalyi és az idei képanyag kirajzolt egy hatalmas pillanatfelvételt, Magyarország képét, és egy másikat, a magyar fotográfia képét – mondta el a zsűri elnöke, hozzátéve, hogy a fotók mögött érezhető az alkotók személye is, akik meglepő őszinteséggel vallottak hazájukról, nyíltan és tisztán örökítették meg közösségük, családjuk életét.

A Tour de Hongrie útvonalán című sorozat az Életképek kategória első helyezettje
Fotó: Vanik Zoltán

Keleti Éva, Kossuth-díjas fotográfus, a zsűri tagjaként kiemelte, hogy a pályázattal nem csupán a fotósokat ünneplik, hanem mindenkit, aki szereti Magyarországot és a fotográfiát. – Ezekkel a képekkel az egész világnak bemutathatjuk, hogy milyen Magyarország és, hogy a magyarok mennyire szeretik a hazájukat – szögezte le.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményében abbéli reményének adott hangot, hogy az alkotások idén a hazaszeretet mellett a járványból való kilábalás és az újrakezdés szimbólumai is lehetnek.

 

A nyertesek listája, valamint a díjazott alkotások is megtekinthetőek a pályázat hivatalos honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.