Mesemondási világrekord-kísérlet

Önkéntes mesemondók jelentkezését várja a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválra.

Magyar Nemzet
2021. 07. 23. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesületünk egyik fő célja a szövegfolklór – ezen belül főként a népmesemondás – hagyományainak bemutatása, továbbvitele, éltetése, megőrzése és ápolása.

Fontosnak tartjuk, hogy a mesemondás régi, hagyományos helyszínei, alkalmai helyett új, a mai kornak megfelelő módot és alkalmakat teremtsünk. Szeretnénk megőrizni, magunkévá tenni és továbbadni az elődeinktől örökölt gondolkodásmódot, bölcsességet, a világot elbeszélő képességet, hiszen mindez nagyon fontos szerepet játszik identitásunkban, kultúránkban.

Egyesületünk a Csűrdöngölő Kulturális Egyesülettel közösen és a Hagyományok Háza szakmai támogatásával 2021-ben ismét megrendezi a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált. (A fesztivál időpontja: szeptember 9–12.)

A fesztivál célja a Kárpát-medencéből származó népmesei szövegfolklór, valamint a hagyományos mesemondás népszerűsítése, közös kulturális gyökereink táplálása.

Nagy örömünkre évről évre nő a Hetedhét Hatvan Népmese­fesztiválra látogató mesemondók száma. Úgy érezzük, elérkezett az ideje annak, hogy közösen méltó emléket állítsunk nagy mesemondóinknak és népmesei hagyatékuknak.

Ezért – 2021-ben, az önkéntesség évében – felhívást intézünk mesemondókhoz, pedagógusokhoz, meseszerető gyermekek­hez és felnőttekhez, hogy csatlakozzanak hozzánk, és állítsunk fel közösen egy új világrekordot: a leghosszabb folyamatos népmesemondás rekordját.

Bízunk benne, hogy felhívásunkhoz számos mesemondó, mesemondással foglalkozó szervezet csatlakozik, és egy különleges, 168 órán át tartó eseménnyel járulunk hozzá az élőszavas mesemondás megismertetéséhez, népszerűsítéséhez.

Terveink szerint a programot – szeptember 11-én, szombaton – a hazai mesemondás legkiválóbb mesterei zárnák. Ennek keretében szeretnénk felkérni Téged is, hogy csatlakozz hozzánk, és egy önkéntes mesemondással gazdagítsd programunkat!

Bízunk benne, hogy meghívásunkat elfogadod, és részvételeddel, mesemondásoddal erősíted az emberek mesélési kedvét.

Kérjük, jelezd felénk részvételi szándékodat, hogy a részleteket megoszthassuk Veled!

Kovács Marianna

Meseszó Egyesület

Tel: 36-20-577-1177

[email protected]

Pintér Zsolt

Csűrdöngölő Kulturális Egyesület

Meseszó Egyesület

Tel: 36-30-681-1198

[email protected]

Információ: https://www.meseszo.hu/event-details/folyamatos-mesemondas-vilagrekord-kiserlet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.