Millennium Ház: időutazás

A tradíciót tiszteletben tartó, a parkot és a művészeteket ötvöző tudásközpont és közösségi hely született a Városliget legrégebbi épületéből, a valamikori Olof Palme-házból. A korábban elhanyagolt építészeti remek ismét a park ékkövét jelenti, az eredeti szépségében pompázó díszes homlokzatú házat október 26-án, az őszi tanítási szünet első napján vehetik birtokukba a látogatók, de a sajtó már tegnap körülnézett benne.

Szilléry Éva
2019. 10. 02. 12:09
null
Az állandó tárlat a Városliget történetét követi nyomon az 1873-tól 1914-ig tartó időszakban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a Liget Budapest projektről és az 1885-ben elkészült Olof Palme-ház felújításáról gondolkodni kezdtek a tervezők, a legfőbb kérdésük az volt – ami általában a historikus épületek esetében felmerül –, hogy miként lehet új funkciókkal megtölteni a Pfaff Ferenc által az 1885-ös országos általános kiállításra tervezett palotát.

Három alapvető cél lebegett a tervezők szeme előtt: a külső, Zsolnay-díszes, mázas homlokzatot az eredetihez méltó módon visszaadni, gasztronómiai teret, valamint egy interaktív kiállítóteret és tudásközpontot építeni benne.

A gazdagon díszített épületkülsőn keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek, de egyiptomi és görög nőalakokat, valamint perzsa szárnyas oroszlánokat is felfedezhetünk falain. A reneszánsz nagy mesterei, Leonardo da Vinci, Raffaello és Michelangelo arcképe többször visszaköszön a homlokzatról. Ilyen dús ornamentikájú homlokzat aligha lelhető fel még egy a fővárosban.

A munkálatok vezérelve volt, hogy a díszítő elemeket lehetőleg ne mozgassák, hanem eredeti helyükön restaurálják azokat. A tegnapi bejáráson névtelenül felidézték azt a tíz évig itt dolgozó portást, aki minden egyes letöredezett darabot gondosan összegyűjtött, így ezek a fragmentumok is jócskán a restaurátorok segítségére voltak. A két háborút átélt kerámiagyűjteményből a helyszínen összesen kétezer elemet hoztak helyre, míg műhelyben további két és fél ezer darabot.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a sajtónak beszámolt arról, hogy a régi dokumentációk szerint az elmúlt évtizedekben beépített, oda nem illő elemeket eltávolították, az eredeti, impozáns tereket pedig megnyitották. Új tetőszerkezetet húztak fel, melynek köszönhetően az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületen keresztül a természetes fény felülről is bevilágítja a tereket. A főbejárat ismét a Hermina út felé néz, elé rózsakertet ültetnek.

Az állandó tárlat a Városliget történetét követi nyomon az 1873-tól 1914-ig tartó időszakban
Fotó: Havran Zoltán

A földszint két szárnya, a Zsolnay-csempékkel díszített kávéház és a kiállítótér célja, hogy visszahozza a millennium Budapest-élményét.

A bal épületszárny ötletes, interaktív kiállításának és tudásközpontjának Petri Lukács Ádám volt a szellemi atyja, elképzeléseit Taraczky Dániel dizájner öntötte formába.

Az állandó tárlat a Városliget történetét követi nyomon, kiváltképp az 1873-tól 1914-ig tartó időszakra fókuszál, amikor szinte a semmiből néhány évtized alatt világvárossá épült Budapest. A kiállítást – amely tablettel és anélkül is bejárható – úgy építették fel, hogy a gyermekek is élvezhessék: felszállhatunk például a korabeli földalattira, amelyen digitális tábla század eleji utazásra hív, a kocsi mögött azokkal az innovátorokkal találkozhatunk, akik lehetővé tették, hogy nálunk épüljön meg a legelső földalatti. A tárlat egyik leglátványosabb eleme a tér közepére helyezett hatalmas pop-up mesekönyv, amely a liget kultikus pontjait, a Széchenyi fürdőt, az állatkertet idézi vissza és színezi ki.

A rendszerváltást Nagy Imre Műcsarnok előtti újratemetésének képei idézik meg, napjainkba érve önálló térben háromdimenziós makett mutatja be a leendő Városligetet. A fák sűrűjében jól látszik Szinyei Merse Pál léghajójának mása, amely a hamarosan elkészülő óriásjátszótér leglátványosabb, 17 méter magas eleme lesz. A leghátsó terem egy palacsinta formájú asztallapra vetítve meséli el a Gundel-palacsinta megszületését, így emlékezve meg a Gundel Étterem történetéről.

A Millennium Háza adottságai és elhelyezkedése függvényében nem a legnagyobb turistaforgalomnak újult meg, de egy önmagában látványos építészeti örökség ötletes tartalmat kapott, amely méltán egészíti majd ki a múzeumi negyedet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.