Millie Small jamaicai énekesnőnek hosszabb élet járt volna

Millie Small, a kislányos hangú jamaicai énekesnő 73 éves korában, agyvérzés következtében elhunyt.

Mészáros Márton
2020. 05. 07. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Millie Small, a kislányos hangú jamaicai énekesnő 73 éves korában, agyvérzés következtében elhunyt – közölték szerdán a jamaicai és brit lapok. Small a karibi sziget déli csücskében, Clarendonban született, 12 évesen megnyert egy zenei tehetségkutatót, a családja az ő bimbózó karrierje miatt költözött a jamaicai fővárosba, Kingstonba. Nem kellett sokat várniuk az áttörésre: a legendás brit zenei producer, Chris Blackwell, az Island Records alapítója felfigyelt rá, s Londonba költöztette. Sorra adták ki a dalait, a 18. születésnapjára pedig megjelent az első albuma, a My Boy Lollipop. A debütlemez címül szolgáló dal, a My Boy Lollipop – amelyet számtalan filmben és sorozatban hallhattunk az ő feldolgozásában, s amelyet régóta szeretek – a toplistákról lekerülve egy életen át vele maradt. (A világ leghíresebb ska műfajú dalának stúdiófelvételén nem más, mint Rod Stewart skót popénekes ragadott szájharmonikát a zenemű kellős közepén; erről csak a két művész legelvetemültebb rajongói tudnak.) Az elfeledett, a zenétől és a közélettől három album elkészítése után visszavonult, s be nem váltott ígéretekkel távozó énekesnőnek gazdagabb pályakép, hosszabb élet járt volna. A régi koncertfelvételei láttatják, hogy milyen kellemes, egyedi hangzású és angyali, szívdöglesztő megjelenésű („such a babe”) volt az, akinek obulust helyezünk a nyelve alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.