Minden búbánat falát áttöri

A magát New Orleans „nemzeti” ételéről elkeresztelő Jambalaya zenekar 2005-ben alakult Nemes Zoltán zongorista-énekes-zeneszerző vezetésével.

Juhász Kristóf
2019. 05. 12. 8:20
null
Az önfeledt életöröm hangjai – az elhivatott, profi muzsikusok sikerre viszik ezt a műfajt Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magát New Orleans „nemzeti” ételéről elkeresztelő Jambalaya zenekar 2005-ben alakult Nemes Zoltán zongorista-énekes-zeneszerző vezetésével.

Ötödik lemezük, a Whatever Happens hamisítatlan, fülledt, dögös New Orleans-i zenét rejt, vagyis a blues, a jazz és a funky fúzióját. Ezt a muzsikát rajtuk kívül hazánkban nem játssza senki, ami érthető – ez nem garázsműfaj, csak nagyban gondolkodó, profi, maximalista zenészek vihetik sikerre, akiknek egyben tilos magukat túl komolyan venni; a savanyú képű muzsikus itt szintén stílusidegen.

Sokat emlegetett zenetörténeti tapasztalat, hogy fúvós- és vokálszekció csak a legjobbaknak, a beérkezetteknek jár, illetve azoknak, akiknek rengeteg pénzük van jó zenét csinálni. A Jambalaya esetében a lista kiegészülhet a legelhivatottabbakkal is. Ők nem azért adnak ki viszonylag ritkán lemezeket (a magyar nyelvű dalokat tartalmazó Végállomás vagy utazás 2009-es, a legutóbbi Live Session 2017-es anyag), mert szeretik a sok munkaszünetet, hiszen folyamatosan koncerteznek és díjakat zsebelnek be Európa-szerte, hanem mert nem kötnek kompromisszumot.

Jómagam két éve, a paksi Gastroblues fesztiválon szerettem beléjük: júliusi, sivatagi forróságban adtak egy olyan szabadtéri koncertet, hogy még az addig árnyékban pihegő, dörzsölt fesztiválozók is táncra perdültek némi napszúrás kockáztatásával.

Az önfeledt életöröm hangjai – az elhivatott, profi muzsikusok sikerre viszik ezt a műfajt
Fotó: Facebook

Magam se hinném, ha nem forogna napok óta a lejátszóban: a What­ever Happensnek egyszerűen nincsenek gyönge pillanatai. A nyitódal I’m Oberable tökéletes kapu mindarra, amire utána még tíz nótán keresztül számíthatunk: húzós tempók, zongora-orgona, basszus, dob, rézfúvósok, gitár, férfi- és női vokál tökéletes összjátéka, és patikai, de mégsem steril hangzás.

A Lovely Jealous Heartnak már a félperces szaxofon- és trombitafelvezetését is muszáj többször visszatekernem, az azt követő huncut, lépkedős tempóra lassított, kacsingatós rock and rollt pedig kiválóan lehetne használni életkedvüket vesztettek terápiájában. Önfeledt életöröm és – nem hittem volna, hogy ez a szó valaha is méltó lesz billentyűzetem hegyére, de ezúttal nem tudok jobbat – minden búbánat falát áttörő szexiség ragyog a lemez egészéből. Még a jó arányérzékkel az album közepére tett lassúzós-összebújós What Could Be the Code sem szomorkodik, annál inkább vágyakozik: a leghidegebb téli estéből is képes tengerparti nyarat varázsolni.

De találunk itt Karib-tengeri bolondozást is, a Woodoo Funk Groove & Caribbeant MC Guacho közreműködésével, vagy épp epikus, hergelős tételt a klasszikus wah-wah-gitársounddal és kéjesen nyújtózkodó orgonafutamokkal. A Little G. Weevil közreműködésével készült Yellow Zebra a pesti belváros egyik kultikus blueskocsmájáról, az élő zene kicsi, de annál jelentősebb szigetéről, sok blueszenész második otthonáról kapta a címét.

Érdemes ellátogatni a Jambalaya honlapjára (Jambalaya.hu) – a maga nemé­ben az egyik legviccesebb az országban, nyitóoldala, akár egy mesekönyvé –, és utánanézni, hol lehet őket élőben elkapni. A koncertekre pedig kényelmes ruhában menjünk, mert akkor is táncra fogunk perdülni, ha nem akarunk.

Jambalaya: Whatever Happens. Eas­tern Deluxe Productions, 2019.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.