Minden út a semmiből indul, és a mindenségbe vezet

A Szög nyomában nevű zarándoklat a méltatlanul elfeledett harcostársunknak, a mindenkori magyar katonalónak állít emléket.

2020. 12. 16. 11:20
null
Szent László legendáját ábrázoló kép Sepsikilyénből Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt perces, színvonalas kisfilm készült a nyár egyik jelentős kulturális és hagyományőrző eseményéről, A Szög nyomában elnevezésű történelmi lovastúráról, mely során a Bakonyi Poroszkálók csapata 14 nap leforgása alatt 733 kilométeres távot tett meg, beutazva hazánk legszebb tájait, számos történelmi nevezetességet és helyszínt meglátogatva. A túrát lóháton, hagyományőrző katonai ruhákban, szablyával az oldalukon tették meg. December 19-én, szombaton 19 órakor a Regnum Fest Facebook-oldalán lesz a film premierje, melyet a portyázókat kísérő Oláh Róbert és Zelenai Bálint filmes stábja készített.

Naparcú lovagkirályunk lovának lába nyomát követték

„Fényből lett Fennvaló, terítsd felénk égszínkék palástodat!”– így kezdődik a fohász, melyet lovasaink útjuk kezdetén mormolnak. A fohász soraival, a népzenei aláfestéssel, a gyönyörű tájakon vágtató, poroszkáló, fáradó, mulató és a kihívást minden erejükkel megélő lovasokról készített filmkockákkal magunk is átéljük a Szent László királyunk és lova nyomában járó zarándokok embert és lovat próbáló élményeit. A Bakonyi Poroszkálók csapata augusztus 20-án vágott bele a Szög nyomában elnevezésű történelmi lovastúra teljesítésébe. A somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelytől a szabolcsi földvárig terjedő utat 14 nap alatt lóháton, egyes szakaszokon történelmi viseletben, máshol a jelenkornak megfelelő katonai ruházatban haladva tették meg. Több száz éves zarándokutat jártak be. A filmet a Poroszkálók vezetőjének, Csepin Péternek a túra eseményeinek való elbeszélése és a szintén részt vevő Gerencsér Zsolt narrációja vezeti végig. Csepin Péter a filmben elmondja, hogy a Szög nyomában nevű zarándoklat a mindenkori magyar katonalónak állít emléket, méltatlanul elfeledett harcostársunknak. A portya „naparcú” lovagkirályunk Szög nevű lovának lába nyomát követi.

Szent László legendáját ábrázoló kép Sepsikilyénből
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A lovastúrát kísérő stáb szemet gyönyörködtető képsorokat rögzített hazánk sokszor mesébe illő tájairól és az itt utazó csapatról. A résztvevők próbálták elkerülni a forgalmas útszakaszokat, ahol lehetett, túraútvonalakon, kertek alatt vezetett az útjuk. Felkerestek jeles történelmi helyszíneket, mint a nógrádi vagy a diósgyőri várat, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyet és a Szent László-szurdokot, ahol egy legendás szikla őrzi Szent László királyunk lovának, Szögnek a patanyomát.

A filmes stáb autóval követte a portyázókat, az operatőr a mozgékonyság miatt lóháton és kerékpáron tartott a lovasokkal. – Remélem, hogy a film el tudja repíteni a nézőket a hagyományőrző lovasság világába – mondta Oláh Róbert rendező. – Az út nagy élmény volt nekem is. Egy ilyen furcsa és kusza évben nagyon jó volt megélni egy lovastúrát. Óriási élmény látni az embereken, akikkel útközben találkozunk, hogy jó érzéssel tölti el őket a lovasok jelenléte. Ilyenkor biztosan megszólal mindenkiben a nagyon mélyre temetett múlt is.

A Regnum-portya plakátja
Fotó: Facebook

A portya a 2020 szeptemberében Tokajban és Szabolcson megrendezendő nagyszabású történelmi hagyományőrző esemény, a Regnum Fest előrendezvénye lett volna. Szabolcsra érve a Bakonyi Poroszkálók csatlakoztak volna a fesztivál forgatagához. Ám a járvány miatt a Regnum Fest időpontját a szervezők 2021. május 7–9-re módosították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.