Mint egy izgalmas kaleidoszkóp

Hogy függ össze a Balaton-felvidéki Kapolcska tehetségkutató tábor és a hozzá kapcsolt kisfesztivál a török néptáncos gyerekekkel és a vízi­malom-rekonstrukcióval? Márta István, a Művészetek Völgye alapítója szerint meg kell találni azokat a láthatatlan szálakat, amelyek egy fesztivál vagy kulturális program mentén összeérnek, és hagyni, hogy ezek a látszólag különböző színek együtt egy hatalmas képet adjanak ki, akár a kaleidoszkóp.

Szilléry Éva
2019. 05. 24. 14:42
null
A program egymás kölcsönös elfogadásáról is szól Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márta István neve örökre összekapcsolódott Kapolccsal, ahol 1989-ben létrehozta a később Művészetek Völgye névre keresztelt összművészeti fesztivált. Idén a találkozó harmincéves lesz, az ötlete nyomán alapított, 9–15 éveseknek szóló tehetségkutató tábor pedig harmadik évébe lép, és máris új elemekkel gazdagodik.

– Ha a gyerekek úgy kapnak élményt és találkozásokat az egy hét alatt, hogy közben ki tudjuk őket szakítani a virtuá­lis létből, és megmutatni nekik, hogy egy kis faluban a valódi élet nagyon fontos lehet, akkor a Kapolcska küldetése teljesült – mondta lapunk érdeklődésére Márta István, a program főszervezője.

A kapolcsi tehetségkutató hangsúlyosan a zenei talentumok fejlesztésére épül, de a kézművesség, valamint a színházi és drámai szekció is fontos helyen van a táborban, éppúgy, mint a kortárs experimentális művészet és a digitális technikákkal való ismerkedés. Tavaly óta Diaszpóra szekció név alatt a szórványmagyarok fiataljait hívják meg, ezúttal Kárpátaljáról, Péterfalváról érkeznek a fiatal zenei tehetségek.

Az idei kuriózum a török gyerekek meghívása lesz, valamint a Be­thesda Gyermekkórház fiataljainak néhány napos bevonása a programokba. Hogyan illeszthetők a török fiatalok a táborba? – kérdezem Mára Istvántól, aki híres arról, hogy a láthatatlan szálakat felkapva kapcsolódást teremt.

– Sosem szabad a rutin csapdáiba esni, mindig újat kell hozzátenni az eredeti ötletünkhöz. Gyakran megfordulok kulturális, művészeti vagy fesztiválszervezői körökben határainkon belül és kívül is, és meg szoktam érezni a tekintetekből, amikor a legvadabb ötletekre felcsillan az emberek szeme. Ilyen elvetemült gondolatnak tűnik, hogy a magyar gyerekek mellett mit fog csinálni tizenkét török néptáncos fiatal, élükön két zenésszel. Izgalmas kaleidoszkóp szerintem, hogy ha szerencsénk lesz az idővel, a pedagógusokkal, a gyerekekkel, akkor ebből a sokféleségből összeáll egy nagyon érdekes kép, amelyben a török gyerekek is megtalálják a helyüket – fogalmaz a Kapolcska fő szervezője. A meghívást a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány támogatta, amely a két nemzet közötti kapcsolat megerősítésén, egymás kultúrájának megismertetésén dolgozik.

A program egymás kölcsönös elfogadásáról is szól
Fotó: MTI/Kovács Attila

Újdonság a Bethesda Gyermekkórházzal való együttműködés is, melynek ötlete néhány hónapja született meg Márta István fejében, aki a Bach mindenkinek fesztiválon zenélt a kórház fiataljai között. Olyan gyerekeket hívott meg néhány napra a táborba, akik, egy traumatikus élményt átélve, más fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a táborozók. – A Kapolcska program a nyitásról és egymás kölcsönös elfogadásáról is szól – hangsúlyozza.

A helyi hagyományok felélesztését és a környék épített és természeti örökségének ápolását a Művészetek Völgye kezdeti évei óta célként fogalmazza meg Márta István. Ebben a szellemben idén felújítják a kapolcsi vízimalmot, amely ipari műemlék, az őse pedig már valószínűleg itt állt a falu közepén. A középkori feljegyzések szerint három vízimalom őrölt a településen, a második világháború végére pedig tizenegyet számláltak.

A június 23-tól 30-ig tartó Kapolcska utolsó három napja családi kisfesztivállal ér véget, melyre tavaly mintegy háromezer ember érkezett.

– Nem elsődleges cél, hogy sok-sok ezres sokadalom érkezzen ide, de természetesen örülünk, ha a tavalyinál többen jönnek el. 2018 óta – egy rendkívüli időközi választás eredményeképpen – képviselő is vagyok a faluban. A helyi vezetéssel a szelíd turizmust céloztuk meg. A Művészetek Völgye több százezres program, fontos a falu életében, de ilyenből elég egy évben egy. Az összes többi fékezett habzású esemény kell hogy legyen, amely a helyiek életminőségén is lendíthet” – mondta Márta István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.