Mise keretében adják elő Szarka Tamás új művét

Templomokban, katolikus misékhez kapcsolódva mutatják be Szarka Tamás új szakrális művét. A Missa Missio című darab október 17-én hangzik el a budapesti Szent István-bazilikában, emellett számos vidéki városban és a Felvidéken is előadják.

MTI – Magyar Nemzet
2020. 09. 23. 11:49
null
A különféle zenei stílusokat saját ízlése szerint idézi meg Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Missa Missiót egyrészt élő mise keretében tervezik bemutatni, hiszen a muzsika nagyon szigorúan követi a liturgiát, másrészt koncertszerűen, de mindig misével összekötve – mondta Szarka Tamás az MTI-nek. „A mű megírásához a hit volt a legfontosabb kiindulópont. Ha ennek segítségével az emberek képesek egy kicsit mosolyogni, örülni, szeretni, akkor sokkal könnyebben élhetünk, nagyobb lesz a megbocsátás egymás és önmagunk felé” – hangsúlyozta az alkotó.

„... a hívők és a nem hívők egyaránt ott tudnak lenni, természetesen a járványügyi előírásokat és korlátozásokat betartva. De ha esetleg úgy alakul, a virtuális térben is látható és hallható lesz az előadás, nem egy online koncertet adtunk az elmúlt hónapokban”.

Az október 17-i koncerten a Szent István-bazilikában Szarka Tamás és zenekara mellett közreműködik a világhírű koloratúrszoprán énekesnő, Miklósa Erika, valamint a Magyar Állami Operaház gyermekkórusa.

Szarka Tamás a Ghymes együttes koncertjén
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Missa Missiót turnén is előadják. A helyszínek között lesz október 11-én Mezőörs és Mosonmagyaróvár, novemberben a pozsonyi Koronázó templom (Szent Márton-dóm). „Itt még soha nem játszottam. Tervezem, hogy a pozsonyi templomba elhívok egy ismert szlovák előadót, aki a magyar nyelvű előadásba ágyazva néhány szlovák nyelvű verset adna elő”.

Szarka Tamás elmondta, hogy a Missa Missio a közeljövőben CD-n is megjelenik. A mise keretében tartott Missa Missio-koncertek ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek, az előadás létrejöttét az Emmi támogatta.

Négy évtizede színpadon

Kossuth-díjjal elismert Szarka Tamás csaknem négy évtizede áll a színpadon. Az 1983-ban indult Ghymessel 19 albumot készített, első önálló szerzői estje 2006-ban volt a Zeneakadémián. Számos színházi felkérésre készített zenét, egészestés darabot írt Máriáról, Benyovszky Móricről, Dózsa Györgyről, ő komponálta az Üvegtigris 2. című film zenéjét. Több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, koncertezett Al Di Meolával, a Harlem Gospellel is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.