Mit tesz egy magyar anya, hogyha a gyermeke románná vált?

Február 26-ától online is megtekinthető a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország? című előadása, amely a trianoni békediktátum következményeit mutatja be.

Magyar Nemzet
2021. 02. 19. 13:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország? című előadását Andrási Attila rendezte Daday Loránd azonos című műve alapján, a dráma Székely Mózes néven 1944-ben jelent meg. Az online jegy megvásárlásával az előadás három napon keresztül, három alkalommal visszanézhető. A fordulatos krimi tulajdonképpen látlelet is egyben, amely párhuzamot von a közösség és az egyén, egy nemzet tragédiája és egy önazonosság-válságba került fiú, valamint közvetlen környezete között, az egyre növekvő politikai indulatok közepette.

Az előadás egy anyáról szól, aki a gyermekét keresi, és egy nemzetről, amely a hazáját. Az ünnepelt kolozsvári színésznőt, Széplaky Verát kiutasítják Romániából, mivel nem hajlandó felesküdni a megszálló román hatalomra.

 

Széplaky Vera (Jónás Gabriella) és férje, Zentai Szabolcs (Varga Tamás) Fotó: Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház

 

Kisfiát maga mögött hagyva Budapesten épít karriert, majd rájön, hogy a színháznak most a nemzeti sorskérdések boncolgatása lenne a feladata, nem a céltalan szórakoztatás.

Tizennégy év után úgy dönt, hogy hátrahagy mindent, és ismét Romániába megy, hogy megkeresse gyermekét, aki időközben szívében románná vált.

Az előadás „szemléletesen mutatja be, hogy kiből mit hozhatnak ki a határokat mozgató történelmi fordulatok, ki milyen áldozatokra képes a hazáért és a nemzetért, és hogy van-e visszatérés az elrománosodás útjáról” – olvasható a Demokrata hasábjain, Kékesi Raymund ajánlójában, aki rámutat a konfliktus aktualitására is, amely nem más, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a magyar színészet jövőjét meghatározó különféle ideológiák vitája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.