Mozivászonra kerül a feltaláló története

A Béres József küzdelmes életét és munkásságát feldolgozó, A feltaláló című játékfilmet a Széchenyi-díjas kutató és feltaláló születésének századik évfordulóját ünneplő programsorozat részeként mutatják be országszerte. A Projekt Film és az MTVA koproduk­ciójában készült alkotást Gyöngyössy Bence (Egy szoknya, egy nadrág; Egy bolond százat csinál; Janus) rendezte.

Izsó Zita
2020. 01. 02. 12:38
null
A Béres-csepp megalkotásának hátterét, az elkötelezett kutató értékrendjét és a szocializmus visszásságait is megismerhetjük Forrás: Pannonia Entertainment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Béres-csepphez a krumpli növekedése adta az ötletet: Béres József agrobiológusként észrevette, hogy az egyik földben nem nő ugyanakkorára a krumpli, mint a másikban, ennek az oka pedig a talajban lévő nyomelemek és ásványi anyagok eltérő mennyisége. Ezt az elvet – amely szerint a nyomelemek erősítik az immunrendszert – alkalmazta, amikor kifejlesztette a cseppeket. A találmánynak hamar híre ment, és egyre többen fordultak hozzá. A cseppeket otthonában állította össze, és ingyen adta az őt felkeresőknek. A hatóságok azonban fenyegetni kezdték, 1975-ben kuruzslás vádjával eljárás indult ellene.

1976-ban bejelentették a készítményt a szabadalmi jegyzékbe, két évvel később pedig társadalmi nyomásra forgalmazni kezdték.

A feltaláló című játékfilm az azonos című televíziós sorozat alapján, a sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával készült, a film nagy részét azonban még nem láthatta a közönség. A forgatókönyvet Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence és Kabay Barna Balázs Béla-díjas alkotók írták Béres Klára Cseppben az élet című könyve alapján. A cselekmény a feltaláló legdrámaibb életszakaszát helyezi a középpontba: Béres József a hatvanas évektől a hetvenes évek közepéig dolgozott legendás találmányán, a Béres-cseppen, miközben húga betegsége miatt versenyt futott az idővel és a regnáló hatalommal, amely folyamatosan próbálta őt ellehetetleníteni.

A Béres-csepp megalkotásának hátterét, az elkötelezett kutató értékrendjét és a szocializmus visszásságait is megismerhetjük
Fotó: Pannonia Entertainment

Kabay Barna – aki korábban dokumentumfilmet is készített a kutató életéről – elmondta, hogy őt elsősorban Béres József odaadása, szerénysége, másokért való küzdeni akarása nyűgözte le. Alkotótársaival együtt azért is érezték magukhoz közel állónak Béres József alakját, mert emberi és tudományos hitvallását az életöröm és a természetszeretet jellemezte, ezek végigkísérték egész életét és támaszt adtak neki a legnehezebb időszakokban is.

Béres József szerepét Gáspár Tibor (Kincsem, Anyám és más futóbolondok) Jászai Mari-díjas színész alakítja – már a forgatókönyv írása közben is neki szánták a főszerepet. Gáspár Tibor szerint ez a történet ma is ugyanúgy aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, esetleg még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat. Béres József feleségét, Papp Katalint, aki minden nehézségben kitartott és támogatta férjét, Huszárik Kata (Hippolyt; Mese­autó) alakítja, a további főbb szerepekben pedig olyan kiváló színművészek láthatók, mint Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter, Hatházi András, Székely B. Miklós, Bede-Fazekas Szabolcs, Barbinek Péter és Trill Zsolt.

A feltaláló című film február 6-tól érkezik országszerte a mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.