Műemléki világnap a fertődi Esterházy-kastélyban

A műemléki világnap alkalmával a kastély valóságos eszterházai időutazásnak beillő GIF-animációt is közzétett a közösségi oldalán.

Magyar Nemzet
2021. 04. 17. 21:45
null
A fertődi Esterházi-kastély épülete Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya, százhuszonhat rokokó stílusú szobával Forrás: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Körpanorámás virtuális séta

Marionettszínház I.; Marionettszínház II.; Marionettszínház III.

Az ICOMOS-díjat elnyert fertődi Esterházy-kastély weboldala a nemzetközi műemléki világnapon a kastélyegyüttes Marionettszínházát ajánlja megtekintésre virtuális látogatás keretében, vagy akár idegenvezetéssel is.

 

A műemléki világnap alkalmával a kastély a közösségi oldalán egy valóságos eszterházai időutazásnak beillő GIF-animációt is közzétett.

Több, hasonló GIF-animáció is megjelent már a kastély oldalain. A múlt és jelen szembesítésének a hatásos eszközeként a jelenben készült fotóra szerkesztett archív felvételek, metszetek évtizedek-évszázadok távlatából tűnnek elő, majd néhány másodperc múlva ismét helyet adnak a jelennek.

Az időutazásoknak is beillő képi szerkesztésmóddal látható például az Apolló terem mint terménytároló a feltehetően 1947 és 1957 között megörökített felvételen, majd már a jelenben.

Hasonlóképpen „elevenedik meg” Eszterháza első fénykorának az operaháza, úgy, amiként akkor láthatták az arra járó kiváltságosok, vagy a sala terrena virágfüzérei, amelyek csaknem száz év távlatából kelnek újra életre. A díszudvaron hét évtizednyi időtávot tehetünk meg egy szempillantás alatt, felismerve azt, hogy a műemlékvédelem egyben értékelvű újrateremtés, (újra)építés, fejlesztés, korszerűsítés és közkinccsé tétel. Háborúk, romboló eszmék, az idő múlása ellenében mindez felelősség és küldetés.

A GIF-animációk elérhetősége

– Az Apolló terem egy feltehetően 1947 és 1957 között készült felvételen és napjainkban.

– Így nézhetett ki a fertődi Esterházy-kastély operaháza a Beschreibung metszete alapján.

– A sala terrena virágfüzérei egy körülbelül százéves felvételen és napjainkban.

– A fertődi Esterházy-kastély főépülete 1952-ben és ma.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.