Műtárgyak éjszakája a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Műtárgyak éjszakája alkalmából csütörtökön és pénteken délután öttől több kiállításán szervez vezetést a Magyar Nemzeti Múzeum.

Magyar Nemzet
2021. 06. 06. 15:30
null
Magyar Nemzeti Múzeum Forrás: MNM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Régészeti top 10 tárlat 17-én csütörtökön 17 órától látogatható. Kiállítását így ajánlja a múzeum: Mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor előembere? Hogyan törte fel az ember a fémek megmunkálásának titkát? Fejtse meg a szkíta aranyszarvasok rejtélyét, ismerje meg a Duna két partját elfoglaló rómaiakat és barbárokat, gyönyörködjön a hunok pusztítása elől elrejtett szilágysomlyói kincsekben, vagy csodálja meg a fél évszázaddal későbbi honfoglalók fémművességét a galgóci tarsolylemez vonásaiban!

Szintén a fenti időponttól ismerkedhetünk meg a Magyar Nemzeti Múzeum legkiemelkedőbb darabjaival egy órában. Mint az MNM írja: Kóstoljunk bele a magyar történelembe: a koronázási palásttól egészen 1990-es évekig! Olyan különleges és egyedi tárgyakkal találkozhatunk, mint például Mozart klavikordja, Sisi ruhadereka, amelyben meggyilkolták, a Beethoven, majd Liszt Ferenc tulajdonában lévő zongora, és nem beszélve a Sztálin-szoborról.

Pénteken délután öt órakor indul a Seuso-kincs tárlatvezetés. A Seuso-kincs ezüstbe zárt történetét ismerheti meg a kedves látogató. Az ezüst asztali készlet kalandos úton jutott a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítótermeibe, ahol méltó helyet kapott mint az egyik legjelentősebb késő római kincslelet. Az edényeken megjelenő lélegzetelállító ötvösmunkák mítoszokról, hősökről, háborúkról, és a korszak mindennapjairól mesélnek. Ha közelebbről szemügyre vesszük a tárgyakat, a másfél évezreddel ezelőtti Balaton partján érezhetjük magunkat. A Seuso-kincs káprázatos varázsa a pannóniai elit pazarló és fényűző luxusát tárja elénk, amelyet most mindenki láthat a Magyar Nemzeti Múzeumban – ígéri a múzeum.

Szintén pénteken 17 órától ismerkedhetünk a múzeumkert titkaival. A múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a múzeumkert életére is tragikusan hatottak 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került. A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók. Természetesen a múzeumkert múltjának más rétegeire, dimenzióira is fény derül a séta során.

Fotó: Havran Zoltán

Az említett programok regisztrációhoz kötöttek, regisztrálni a Műtárgyak éjszakája oldalon lehet: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/a-muzeumkert-titkai-2

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.