Múzeumok éjszakája: Hét ritkán látható Csontváry-festményt is bemutatnak Pécsen

Forrás: MTI2019. 06. 18. 21:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárlatvezetésekkel, műhelyfoglalkozásokkal, előadásokkal és hét ritkán látható Csontváry-festménnyel várja a közönséget június 22-én a múzeumok éjszakája Pécsett – tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) kedden az MTI-t.

Az intézmény közleménye szerint a program keretében a pécsi belvárosi Modern Magyar Képtárban nyílik meg Az Ablaknál ülő nő és a Festőlegény – Selmecbánya és tengerparti városok látképével című kiállítás, amely hét ritkán látható Csontváry-festményt mutat be a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből. A Képtárba aznap este azért is érdemes ellátogatni, mert műhelyfoglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel is készül a JPM.

A Káptalan utcai Zsolnay Múzeumban a Zsolnay-kerámiák sajátos forma-, minta- és színvilágát középpontba helyező műhelyfoglalkozás mellett Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész szubjektív, valamint Kovács Orsolya művészettörténész szakmai tárlatvezetése segít felfedezni az állandó kiállítást.

A szomszédos Vasarely Múzeumban műhelyfoglalkozás keretében készíthetnek a látogatók kinetikus képeslapot az Op-art padláson, de intereraktív vetítés, valamint egy szakmai, illetve egy szubjektív tárlatvezetés kalauzolja el az érdeklődőket az op-art irányzat pécsi születésű, jelentős alkotójának életművében.

A Mecseki Bányászati Múzeum felszíni kiállítását éppúgy megismerhetik szakmai vezetésekkel a látogatók, mint a Múzeum Galéria Ez sör! című tárlatát. A galéria előtti udvarban harmonikazene szól majd és sörkóstoló is lesz. A Pierre Székely Kőkertben pedig régészeti és csiszolási bemutatók adnak bepillantást a szakmai kulisszák mögé.

Az O.Z.O.R.A. Fesztivál a JPM igazgatósági épülete mögötti udvarba szervez gazdag vizuális-zenei élményekkel teli programsort: zene, kiállítások, filmvetítés, kézműveskedés, élőfestés, illetve élő fényfestés, hastánc- és cirkuszi bemutatók adnak kavalkádszerű élményt a hétköznapokon csendes kertben.

A Csontváry Múzeumban az udvarban a Napszínező műhelyfoglalkozás keretében Csontváry alkotói korszakának csúcsán elért „napút” színeket idézik meg színkör pörgetővel, térbeli képeslapot, homokképet, origamilepkéket készítenek. Az épületben tárlatvezetések mellett Ancil Anita és zongorista növendékei adnak interaktív koncertet.

A JPM Természettudományi Múzeumban a Pécs környéki lelet- és ásványgyűjtők bemutatóját tartják már a délutáni óráktól, de a látogatóknak lehetőségük lesz csontból ékszereket, eszközöket faragni. A jégkor vándora – a „pécsi mammut” című időszaki kiállításban – a kincskeresés és a kiscsoportos gyűjteménylátogatások mellett – a témák szakértői a mamutok és az emberek kapcsolatáról, a viharvadászatról, valamint az éghajlatváltozásról tartanak előadásokat.

A Néprajzi Múzeumban búzaőrlés, kézműves vásár és bemutató, bőrpénztárca-készítés, papírmerítés, népzenei műsor várja a látogatókat.

A szintén pécsi Szerecsen Patikában foglalkozások és tárlatvezetések lesznek, a Vasváry-házban pedig szakmai alaposságú, de közérthető, érdekes előadások kalauzolnak a repülés történetébe.

Idén is megrendezik a Jakab-hegyet érintő éjszakai túrát, amelyen az érdeklődők a Mecsek hegyén található pálos kolostor romjaihoz látogathatnak el.

A pécsi programokon részt vevők a föld alatt is kalandozhatnak, hiszen idén is megismerhetővé válnak a belvárosi Szent István tér alatti pezsgőpincék három alkalommal.

A programokról bővebb információ található a kulturális esemény internetes oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.