Családi mozidélután otthonunkban

Az országos rajzfilmünnepet nyolcadik alkalommal rendezik meg, idén először online, november 13–15. között. A fesztivál sajátossága, hogy nem egy helyszínre hívja a közönséget, hanem a lakóhelyükön adja meg a családoknak, közösségeknek a lehetőséget, hogy a rajzfilmünnep kínálatából válogassanak. Idén csaknem száz helyszín csatlakozott, ezért online is országos összefogással valósul meg a háromnapos rendezvény. A programban klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés vagy rövidfilmek, amelyek meghatározók az animációs műfaj területén.

2020. 11. 05. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programban szereplő kétszáz film az esemény és a csatlakozó helyszínek egyedi YouTube-csatornáján lesz látható, így az érdeklődők az otthon biztonságában tudják élvezni a legújabb rajzfilmeket és az örök klasszikusokat.

Néhány nap rajzfilmekkel

Az országos rajzfilmünnep animációs filmekkel teli, értékes, családi mozi programokat kínál három napon át ingyenesen kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az alapító M. Tóth Gézának mindig szívügye volt, hogy a rajzfilmek minél több emberhez jussanak el és animációs filmeket nézzenek ott is, ahol kevés lehetőség nyílik az ilyen filmvetítésekre. Ezzel a programmal kulturális értéket tudnak közvetíteni. A főszervező KEDD Animációs Stúdió kiemelt tevékenységének tekinti a magas szakmai igénnyel készített gyermek- és ifjúsági animá­ciós filmek gyártását, valamint az óvodás és iskolás korú közönség vizuális nevelésének támogatását és fesztiválok szervezését.

– A szervezés során mindig arra törekszünk, hogy még az ország legeldugottabb szegleteiben is legyen néhány nap, amikor rajzfilmeket néznek gyerekek és felnőttek – ismertette a programot Berényi Diána fesztiváligazgató. – A részt vevő települések szervezői – művelődési házak, mozik, kulturális rendezvényhelyszínek munkatársai – a filmes szakemberek által összeállított programból idén is maguk választják ki, hogy a közönségüknek mit szeretnének online csatornáikon bemutatni. Ezek a helyszínek az esemény népszerűsítésében is részt vesznek. Bízunk abban, hogy a nézőink online is kitartanak mellettünk, és az országos rajzfilmünnep online is közösségi élmény marad.

A Gusztáv-filmek alkotója

Az idei rajzfilmünnep középpontjában Rófusz Ferenc filmjei állnak, mert negyven éve készült A légy című, mind­össze háromperces animációs filmje – avatott be Berényi Diána. – Ez lett az első Oscar-díjat nyert magyar filmalkotás. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma és az MTVA jóvoltából látható lesz Rófusz Ferenc több animációs kisfilmje, többek között a Holtpont, a Ticket, a Gravitáció. Az elsősorban felnőtteket célzó munkák mellett látható lesz pár Gusztáv-epizód is, amit Rófusz Ferenc rendezett. Szerettük volna A légy egykori stábját is összehozni egy beszélgetésre, de a járványhelyzet miatt nem tudjuk megvalósítani ezt a találkozót. Addig is, amíg november 13-án majd élesednek a helyi csatornák a YouTube-on, a rajzfilm­ünnep főcsatornáján elérhetővé tettünk egy korábbi interjút Rófusz Ferenccel, amelyben a film készítéséről, a stábról, az Oscar-díj átadásról mesél.

Láthatunk válogatást a Kecskemétfilm és az MTVA klasszikusaiból, melyek mellé felsorakoznak a fiatal, kortárs magyar alkotók is friss animációikkal. Számos hazai stúdió népszerű gyerekfilmje és sorozata mutatkozik be a programban: a Borka és a varázsruha, a Hajótöröttek, a Boxi, Bogyó és Babóca és a Kuflik történeteivel találkozhat a közönség. Bemutatkoznak a kortárs magyar animációs műhelyek és egyetemek, a MOME és a METU válogatásaiban a jövő rajzfilmesei is. Külön kiemelném 2020 legfrissebb animációs sorozatait, a híres sportolóink – Egerszegi Krisztina, Papp László, Kárpáti Rudolf és a Polgár lányok – gyerekkorát feldolgozó Cserebogarak néhány epizódját, a Naszreddin hodzsa meséit, mely egy 13. században élt közel-keleti bölcs történeteit dolgozza fel sok kortárs elemmel, valamint a MITCH-MATCH sorozatot, amelynek főhőse, a gyufaszál minden epizódban útnak indul és fantáziát megmozgató kalandokat él át – mondta a fesztiváligazgató.

Bemutatkoznak Magyarország helyi kincsei

Népszerűsége miatt a rajzfilmünnep egyéb programokat is vonz. Azok a helyi alkotók, akik önmagukban nem tudnának megtölteni egy művelődési házat, a rendezvényhez csatlakozva értékes programjaikkal bővítik az adott település kínálatát. Így válik teljes körű családi hétvégévé a rajzfilmünnep. Az online formátum miatt idén ezeket a programokat nem tudják megtartani a helyszínek, ám a saját csatornáikon a műsorfolyamba szerkesztenek olyan felvételeket, melyek a helyi kulturális élet eseményeit mutatják meg. Az általuk küldött felvételek közt szerepel kiállításbemutató, várfesztivál, bábelőadás, kézműves foglalkozás, néptáncbemutató. Ezek mind az online rajzfilmünnep programját színesítik. Minden település YouTube csatornáján kicsit más lesz a program, a kínálat, az üzenet azonban mindenhol ugyanaz: Az egész országban együtt ünnepeljük a rajzfilmeket!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.