Nekünk itt a helyünk

Nem Trianon 100. évfordulójára készült az Egy ország című dal, amelyet Zalán Tibor szövege ihletett. A szerzőt sokkal inkább foglalkoztatta a magyar nép sorsa a viszontagságos történelem tükrében, vagyis az, hogy miként tudtunk megmaradni a „zajló tengeren”. A Huzella Péter előadásában hallható dal csütörtökön ismét felkerült a világhálóra, és új hangon szól a trianoni tragédiánkról is.

Szilléry Éva
2020. 06. 05. 8:52
Gryllus Dániel; Huzella Péter
Huzella Péter Zalán Tiborral közösen jegyzi a művet Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha megfigyeljük, általában az egyszerűbb, rímes, dallamos, gondolatmenetükben is könnyen megfogható verseket zenésítik meg. Amikor találkoztunk, én éppen nem ilyen verseket írtam. Bonyolultabb gondolatok és szerkezetek érdekeltek, amelyeket többször is el kell olvasni ahhoz, hogy megragadjon az, amit költői szándéknak hívunk. Ennek ellenére Huzella Péter meggyőzött, így immár több tíz éves közös munka van mögöttünk, amely az évek során barátsággá alakult. Munkálkodásuk elején egy-két dallamot megszövegesítettem, de mostanában mindig a szöveg születik meg először, mert én nem szeretem, ha a dallam vezet a szövegírásban – fogalmazott Zalán Tibor.

Noha az Egy ország nem Trianon-dal, de létezik olyan olvasata is, amely a trianoni veszteségeinkre utal.

Huzella Péter Zalán Tiborral közösen jegyzi a művet
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Nagy dolog, hogy a média ennyire hangsúlyosan foglalkozik Trianonnal, noha 1920 óta fontos, hogy beszéljünk róla. Amikor a szöveget írtam, arra gondoltam, hogy létezik egy nép, a magyar, és a sorsa sokszor kétségek közé került. Trianonnal a megmaradásunk, a létünk bizonytalanodott el teljesen. Az egész magyar történelem izgatott, hogy egy ilyen kis nemzet egy zajló tengeren miként tud megmaradni, és látjuk, hogy mind a mai napig kétséges a sorsunk – fejtette ki Zalán Tibor.

Miközben a költő Kölcsey Himnusza, a székely himnusz, a Szózat és egyéb versek beemelt soraival élt, meg kellett találnia azt a hangot, ami a mához tud szólni, és megérinti a fiatalokat is.

– Mára sokkal szűkebb réteg fogadja be azokat a dalokat, amelyeket Huzella Péterrel közösen írtunk, látható, hogy kicsit eltűntek a koncertekről az akkori lelkes hallgatóink. Át kell gondolnunk, hogyan szóljunk azokhoz, akik most fiatalok vagy középkorúak, és sorainknak a jelenben is érvényeseknek kell lenniük – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.