Nem csak mesekönyvbe való

Képzőművészek számára írt ki nyílt pályázati felhívást a MANK Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. KÉP—VERS címmel, kortárs versek inspirációjára született művészeti pályaművek elkészítésére. Miért ne születhetnének a versekhez is képek? — indokolta az új pályázatot Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója.

B. Orbán Emese
2019. 03. 04. 12:06
null
Bármilyen téma inspiráló lehet, ami érvényes gondolatokat szül Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miként tudja támogatni, serkenteni egy ilyen pályázat az alkotók: a festőművészek, grafikusok, írók és költők közötti együttműködést?

– Mind az írók, költők, mind a képzőművészek hasonló lelki tartalmakat jelenítenek meg, csak ki-ki a saját eszköztárával, kifejezési módjával teszi ezt. A mi feladatunk, hogy ezt a közös nevezőt erősítve lehetőséget teremtsünk arra, hogy a különféle művészeti területeken alkotók megismerjék egymás munkáját.

– Nem mindennapi az ötlet, hogy versek, novellák alapján készüljenek képzőművészeti alkotások.

– Egy-egy pályázat képes új energiaforrásokat mozgósítani, sokszor olyan témákat kínálva, melyeket önmagunktól nem jutna eszünkbe megvalósítani. Az illusztrációnak nagy hagyománya van Magyarországon: kiváló művészek grafikái, tusrajzai, metszetei ékesítették régi könyveinket. Ezt a hagyományt szeretnénk feleleveníteni. Igaz, inkább a mesekönyvek és az ifjúsági irodalom területén jelennek meg az illusztrációk, de miért ne születhetnének a versekhez is képek? Hátha a kiadók is kedvet kapnak majd ahhoz, hogy a verseskötetekbe képek, a képzőművészeti albumokba versek kerüljenek.

Bármilyen téma inspiráló lehet, ami érvényes gondolatokat szül
Fotó: Bach Máté

– Verseket és novellákat gyűjtöttek össze az antológiák, amelyekből dolgozhatnak a képzőművészek. Mit gondol, mely témák lehetnek inspirálóak a képzőművészek számára, és miért éppen a kiválasztott köteteket ajánlják?

– Bármilyen téma inspiráló lehet, mely éppen érvényes gondolatokat ad az adott élethelyzetre, legyen szó örömről, bánatról, szerelemről, családról. Miközben pedig gyakran az olvasás válságáról beszélünk, azt tapasztalom, hogy az emberek meglepően sok vershez jutnak a közösségi hálókon keresztül, bár ezek között sajnos több olyat is találni, ami nem üti meg a mércét. Az antológiák, melyeket kínálunk, szakmailag érett, jó minőségű írásokat tartalmaznak, így méltóak arra, hogy megismerjék őket, szerzőjükkel együtt.

– A beérkezett alkotásokból kiállítás is nyílik majd.

– Ez az izgalmas tárlat a Versmaraton című rendezvény kísérőeseményeként nyílik meg a Magyar Írószövetség székházában, április 10-én, közvetlenül a magyar költészet napja előtt. Ez azért is lesz különleges, mert a kiállított képek mellett olvashatók lesznek azok a versek, novellák is, amelyek „múzsái” az elkészült alkotások voltak.

Képpé vált irodalom

A pályázók a Magyar Napló Kiadó által megjelentetett Az év versei 2016, 2017, 2018, illetve Az év novellái 2016, 2017, 2018 antológiák anyagából választhatnak olyan írásokat, amelyek megszólítják, megérintik őket, és képeket hívnak elő belőlük. Egy pályázó három pályaművel jelentkezhet. Várják a határon túli magyar művészek pályaműveit is. A részletes pályázati kiírás a MANK honlapján, a www.alkotomuveszet.hu oldalon érhető el. A képzőművészek március 14-ig nyújthatják be elkészült alkotásaikat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.