Nem él a nyitás lehetőségével a Bartók Kamaraszínház

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza a színház épületében már nem játszik a közönség előtt az évad végéig, azaz június közepéig. Ebben a pár hétben online folytatják a programokat, s közben több produkciót is folyamatosan próbálnak a nyári szabadtéri helyszínekre. A jövő évadot viszont korábban, már augusztusban kezdik.

Magyar Nemzet
2021. 05. 02. 22:00
null
Az Illatszertár stábja Fotó: Bartók Kamaraszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés hátteréről az intézmény az Őze Áron igazgató által jegyzett közleményben tájékoztatta lapunkat.

Mint írják, nagyon várják a nyitást, de féltik a nézőket, művészeket, munkatársakat, mivel a színházban sem védett még mindenki, többen várják az oltási sorukat. A még nem védett művészeknek a színpadon maszkot kellene viselniük. Bár a jogalkotók kimondták a nyitás lehetőségét, ez a lehetőség egyben a legkomolyabb felelősség is egy kulturális intézményvezető számára (is). Az elmaradt előadások többsége gyerek- és ifjúsági előadás. Úgy ítélik meg, hogy ezeket most nem tudnák pótolni, a szülőkkel, pedagógusokkal együtt még nagyon féltik ezeket a korosztályokat is.

Bár legszívesebben minden egyes nap játszanának ezzel a rendkívül komoly felelősséggel, amit jogilag is viselnek, úgy határoztak – a fenntartó dunaújvárosi önkormányzat egyetértésével –, hogy nem nyitnak ki már az évad végéig arra a néhány hétre – részletezik a közleményben.

A 70. születésnapját ünneplő Dunaújváros viszont nem marad színház és kultúra nélkül, a színház a nyári szünet előtti pár hétre az online térben marad programokkal, koncertekkel.

Az Illatszertár stábja
Fotó: Bartók Kamaraszínház

Közben folyamatosan zajlanak a próbák, két „házi bemutató” is lesz májusban, az Illatszertáré és a János vitéz különleges táncjátéké. Utána elkezdődnek a Hamlear című darab próbái– két dunaújvárosi születésű művésszel, Nagy Ervinnel és Koltai Róberttel. A nyári időszakban országszerte vendégszerepelnek majd, kizárólag szabadtéri színházakban a Sándor Mátyással, a Toldival, a Jónás könyvével, az Utánképzés ittas vezetőknek című sikerprodukcióikkal. A Hamleart a Gyulai Várszínház Shakespeare-fesztiválján fogják játszani.

Kapcsolódva a város ÚJRANYITÁS! rendezvényeihez, már 2021 augusztusában megkezdik az új évadot Dunaújvárosban a Bartók Liget nyári programsorozattal – derül ki a közleményből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.