Nem nyitott ki az Ausztrál Nemzeti Galéria, hogy megvédje a festményeket a füsttől

Forrás: MTI2020. 01. 06. 20:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyitott ki hétfőn Canberrában az Ausztrál Nemzeti Galéria, hogy a személyzet és a látogatók egészségén kívül megóvja a várost beborító sűrű füsttől a festményeket is, köztük értékes Matisse- és Picasso-képeket, amelyeket Franciaországból kaptak kölcsön egy kiállításra.

Az országszerte tomboló bozóttüzek miatt hétfőn rosszabb volt a levegő az ausztrál fővárosban, mint a világ bármely más nagyvárosában. Canberrát ezekben a napokban sötét felhőként borítja be a keleti parton és a szárazföld belsejében égő tüzek sűrű füstje. Számos üzlet és iroda sem nyitott ki hétfőn, hogy ne veszélyeztesse alkalmazottai egészségét.

„A kapuk bezárásával csökkenthetjük a közönséget, a személyzetet és a műalkotásokat fenyegető esetleges veszélyt” – indokolta a szokatlan zárva tartást a nemzeti galéria. Az intézmény időszaki kiállításán Matisse- és Picasso-festmények láthatók, köztük a Picasso feleségét, Olgát, és szeretőjét, Marie-Therese-t ábrázoló portrék, amelyeket a párizsi Picasso Múzeumtól kaptak kölcsön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.