Nemsokára elkészül az Árpád-ház kutatóintézet és látogatóközpont

Egy olyan kulturális és információs pont kialakítása a cél, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi jelentőségét.

Magyar Nemzet
2021. 01. 27. 15:47
null
Az Aranybulla emlékmûve Székesfehérváron a Csúcsos hegyen, mely Rétfalvi Sándor 1972-ben készített alkotása. *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székesfehérvár városa még a Szent István-emlékévben, 2013-ban kezdeményezte az Árpád-ház programot – melyet Magyarország kormánya is támogatott –, hogy méltó módon emlékezzen meg Árpád-házi királyainkról.

Jövő év végére készül el az Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont Székesfehérváron – jelentette be Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a kivitelezés indulásáról tartott mai sajtótájékoztatóján.

A képviselő Az ország bölcsője kiemelt alprogram első szakaszának részeként létrejövő kiállítótérről elmondta, hogy az 3,963 milliárd forintos támogatásból valósul meg, a munkálatokat a Fehérép Építőipari és Kereskedelmi Fővállalkozó Kft. végzi. A volt Köztársaság mozi helyén kialakítandó kiállítótér és látogatóközpont területén lesz az Árpád-ház kutatóintézet is, amely a Városi Levéltár és Kutatóintézet részeként fog működni.

Egy olyan kulturális és információs pont kialakítása a cél, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét, továbbá megfelelő munkakörülményeket biztosít a történészek, régészek, művészettörténészek, muzeológusok és időszaki kutatók részére.

A sajtóanyag szerint az épület alatt 350 négyzetméteres pinceszint létesül, amelyen az értékes kőanyagok és a kutatóintézet iratanyagai kapnak helyet, valamint ruhatárat és mosdókat is kialakítanak. A földszinten lesz a hajdani nézőteret idéző, 400 négyzetméter alapterületű, változó belmagasságú, íves falú kiállítótér, amely a bazilika alapítójának, Szent Istvánnak az alakját és az alapítás időszakát idézi meg. A kiállításon kívül itt lesz egy könyvtár, rendezvényeknek helyet adó tárgyaló, foglalkoztató tér, továbbá egy kutatóintézeti irodaegység. Az első emeleti kiállítás időrendben mutatja be majd az egymást követő két gótikus építési periódus jellegzetességeit. A második emeleten kialakítanak egy kétirányú múzeumpedagógiai foglalkoztatót, valamint a prépostság és a bazilika kutatástörténetét bemutató tárlatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.