Népek metálja: ínyenceknek való koncert a Barba Negrában

A Korpiklaani nyilván élőben is bemutatja legújabb nagylemezét, a Jylhä-t, mely igen erősre és sokszínűre sikerült.

Juhász Kristóf
2021. 05. 13. 7:30
null
hgh Forrás: H-Music Hungary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ínyenceknek való koncertet ígér idén október 24-re a Majestic European Tour 2021 budapesti állomása a Barba Negrában. (Amelyre jegyek most kedvezményesen válthatók.) A misztikus hangulatok, elszállós zúzdák és tradicionális muzsikák kedvelőinek kötelező a finn folkmetál-élcsapat, a Korpiklaani és a – szintén folkos alapokról induló – német epikus extrém metál Equilibrium koncertje, melyen fellép még az orosz ambient-folk Nytt Land, illetve a Korpiklaani-frontember Jonne Järvelä szólóegyüttese, az akusztikus, neofolk Jonne.

A Korpiklaani nyilván élőben is bemutatja legújabb nagylemezét, a Jylhä-t, mely igen erősre és sokszínűre sikerült, van rajta reggae-s ritmikától a countrys alapig minden, ami folkmetálosítható vagy korpiklaanisítható. Tehetséges, sokat látott együttesről beszélünk, amely megért már jó néhány mélypontot, ám ezzel a lemezzel történetük egyik legkreatívabb korszakába léptek. Azért, reméljük, részünk lesz olyan bűnös élvezetekben is, mint a Vodka, a falbontós mulatósmetál-himnusz (ezt mintha inkább szitokszóként használnák a témával foglalkozók, pedig se a dolog jelentésével, se magával a zenével nincs semmi baj, ez is rock and roll, csak tekertek rajta még hármat), vagy a Loituma a capella slágerét, az Ievan Polkkát, aminek kedves és vicces témája jólesően brutális virgoncságot kap metálosítva.

A Korpiklaaninak is jócskán akad komor pillanata, ám az Equilibriumnak szinte minden hangja komor, sötét szépség (vagy az akar lenni), sűrű és brutális darálásba ágyazva – de még rengeteg, apró zenei kalandozást tettek akár a folkos, akár az atmoszferikus, space-esebb irányba. Mintha egyik nap a Paradise Lostból, másik nap a Fear Factoryből merítenének ihletet. Legújabb albumuk a 2019-es Renegades, olykor amolyan községházi diszkómetál-hangulatokkal. A zenénél néha élvezetesebb maga a csudálkozás, hogy ilyen is van.

Új lemezük zenei kalandozás
Fotó: H-Music Hungary

A Nytt Land teljesen elszállt orosz varázslat a végtelen tajgákról, befagyott mezőkről és komor fenyvesekből, tábortüzek mellől, hideg csillagok fénye alól. Metál nincs benne, hangulatában mégis tökéletesen passzol a zúzósabb kollégákhoz, no meg saját jogán is csodálatos hallgatnivaló – nem is érdemes sokat mesélni róla, ez egy atmoszféra, amit át kell élni.

A Jonne pedig Järvelä mester akusztikus kalandja, egy tíztagú finn supergroup, többek között a szcéna nagy öregje, az Amorphis, valamint a Turisas, a Shape of Despair, a Wabanag és az Oceanwake tagjaiból verbuválódott.

Izgalmas estének ígérkezik: ugyanannyi lehetőség lesz a tombolásra, mint arra, hogy hagyjuk magunkat elvarázsolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.