Népzenei találkozó a pásztorkultúra jegyében

Harmincadik alkalommal várja a népzene szerelmeseit a Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös Agóra szervezésében. A nagy múltú, és a maga nemében egyedülálló programsorozatot Kálmán Lajos népzenekutató, főiskolai tanár és Heltai Nándor újságíró alapította 1967-ben. A szervezők nagy figyelmet fordítanak a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére, ez mind a közönség-, mind pedig a szakmai programokra vonatkozik.

Magyar Nemzet
2020. 09. 18. 20:20
null
Fotó: Benczik Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy napon át hagyományőrző mesterek, autentikus népzenei programok, táncház és szabadtéri programok várják a közönséget, az iskolákban rendhagyó népzeneórákat tartanak. A tegnap kezdődött és vasárnapig tartó eseményen középpontban a pásztorkultúra van. A találkozó együttműködő partnere a Hagyományok Háza. A programok egy része ingyenes.

A Kárpát-medence népeinek történetében a zeneszolgáltatás területén két társadalmi csoport játszott kiemelkedő szerepet. Az utóbbi három évszázadban egyre inkább a cigány kisebbség köréből kerültek ki a hivatásos zeneszolgáltatók. A térség parasztságának hangszeres zenei hagyományát barokk kort megelőző évszázadokban viszont olyan hangszerek jellemezték, amelyek a XX. századra már csak a pásztorok használatában maradtak fenn.

Az idei találkozó középpontjában a pásztorkultúra van
Fotó: Laskovity Ervin

A pásztorok hangszeres zenei hagyománya az 1972-ben zászlót bontó magyar táncházmozgalomra is hatással volt, hiszen ekkortól kezdve egyre több fiatal kezdett furulyázni vagy dudálni. A pásztorok zenei műveltségét azóta nyári táborok, tanfolyamok rendszerében, speciális módszertani segédanyagok segítségével, vagy akár a művészetoktatás intézményeiben, alapfoktól az egyetemi képzésig bezárólag sokféle formában el lehet sajátítani.

A Fonó zenekar különleges műsorral vesz részt a találkozón
Fotó: Benczik Róbert

A népzenei fesztiválokon, köztük a Kecskeméti Népzenei Találkozón elmúlt évtizedei alatt is sok éneklő-muzsikáló pásztort, vagy az ő zenei örökségüket továbbéltető fiatal, városi előadót láthatott a közönség. Többek között ez indokolja, hogy a kerek évforduló programjait az alapítónak is kedves pásztorhangszereknek, illetve az azokon megszólaló muzsikának szenteljék.

A Fonó zenekar és határon túli magyar színészek műsora

A Fonó zenekar a Kecskeméti Népzenei Találkozóra egy különleges műsorral készül. Az Énekek a végekről című produkcióban szombaton 19 órától a Hírös Agóra Kulturális Központban a zenekar mellett négy fiatal, tehetséges, határon túli magyar színésznő mutatkozik be. A Felvidéket Kiss Szilvia, a komáromi Jókai Színház színésznője, Kárpátalját Tarpai Viktória, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatának tagja, Erdélyt Ritziu Ilka Krisztina, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház munkatársa, a délvidéki magyarságot pedig az óbecsei Bagi Natália képviseli. A műsor gerincét zene és vers váltakozása adja. A versek – a határon túli magyar költőknek a szülőföldről szóló alkotásai – az adott régiók színésznőinek tolmácsolásában hangzanak el. A szövegek között a versek tartalmához illeszkedő, az adott tájegységek hagyományos zenei kultúráját megjelenítő dallamok hangzanak el, s a felcsendülő népdalok szövegein pedig olykor átütnek az elmúlt száz esztendő magyar kisebbségi létének sajátos hangsúlyai.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.