Nyolc film lesz szabadon hozzáférhető a Nemzeti Filmintézet jóvoltából

A filmek sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet.

Forrás: MTI2020. 03. 13. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet – olvasható a közleményben.

János vitéz
Fotó: NFI (Nemzeti Filmintézet)

Mint írják, megtekinthető lesz a Föltámadott a tenger (1953) című film, amely az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális alkotásának középpontjában az 1848-as forradalom és szabadságharc, Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

80 huszár
Fotó: NFI (Nemzeti Filmintézet)

Szintén látható lesz többek között a Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából, Kardos Ferenc rendezésében készült Petőfi '73 (1972) című film; Sára Sándor 80 huszár című filmdrámája (1978); Macskássy Katalin animációs rövidfilmje, az Ünnepeink (1981) és Bereményi Géza filmeposza, A Hídember (2002) is.

A filmek a www.filmarchiv.hu weboldalon ingyenesen érhetők el – áll az összegzésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.