Online Don Carlos-premierre készül az Opera

Verdi Don Carlos című operáját Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatja be február 20-án 8 órától a Magyar Állami Operaház a Jegy.hu Opera otthonra című, fizetős közvetítései között. Az évadban egyszeri alkalommal látható előadás karmestere Kocsár Balázs.

Magyar Nemzet
2021. 02. 16. 19:30
null
Don Carlos (próba): Gaston Rivero (Don Carlos), Ádám Zsuzsanna (Erzsébet) Fotó: Nagy Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank Hilbrich, a német nyelvterületen elismert rendező lélektanilag kidolgozott színrevitelének is központi eleme az állami és egyházi intrika, amelyben az egyén szabadságának lehetőségeit vizsgálja egy embertelen környezetben. Az előadás szimbolikában gazdag díszleteit Volker Theile, a mai kort idéző jelmezeit Gabriele Rupprecht tervezte. A címszerepben ismét Budapesten lép fel Gaston Rivero uruguayi tenor, aki Don Carlosként a Magyar Állami Operaházban egy beugrásban debütált 2013-ban, legutóbb pedig Dick Johnson szerepében láthatta őt a közönség A Nyugat lánya 2018-as bemutatójakor. Partnerei a február 20-i online premier főbb szerepeiben Bretz Gábor (II. Fülöp), Szegedi Csaba (Posa márki), Ádám Zsuzsanna (Valois Erzsébet), Gál Erika (Eboli hercegnő) és Palerdi András (Főinkvizítor) lesznek. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

Don Carlos (próba): Bretz Gábor (II. Fülöp), Palerdi András (Főnkvizítor)
Fotó: Nagy Attila

A XVI. századi spanyol királyi udvarban a fiatal infánsnak, Don Carlosnak nem sok reménye lehet a boldogságra, miután a hitvesének szánt Valois Erzsébetet, akivel titokban egymásba is szerettek, politikai okokból apja, II. Fülöp vette feleségül. Gyerekkori barátja, Posa márki arra biztatja, hogy az udvartól távol kormányzóként álljon az elnyomott flandriaiak szolgálatába, amikor azonban érzelmeinek engedve Carlos találkozót beszél meg a királynéval, az udvar és az inkvizíció intrikusai nemcsak az infáns, de szerettei életét is veszélybe sodorják.

Don Carlos (próba): Szegedi Csaba (Posa), Gaston Rivero (Don Carlos), Frank Hilbrich (rendező)
Fotó: Nagy Attila

Verdi eredetileg francia nyelven írta meg a Don Carlost a Párizsi Opera megbízásából, amit 1867-ben mutattak be a Szajna-parti városban. A darabot egy évvel később már Pesten is színre vitte a Nemzeti Színház, ahol 24 előadást ért meg, majd a Magyar Állami Operaház 1934-ben Oláh Gusztáv, 1969-ben Mikó András rendezésében állította színpadra, és 2015-ig összesen 629 alkalommal tűzte műsorára.

Don Carlos (próba): Gaston Rivero (Don Carlos), Ádám Zsuzsanna (Erzsébet)
Fotó: Nagy Attila

Az opera a terjedelme miatt a legtöbb átdolgozásban ismert Verdi-opera, a módosításokat, húzásokat számos alkalommal maga a szerző készítette. A Magyar Állami Operaház most a Verdi által 1886-ban készített utolsó, modenai változatot mutatja be, amelyben a szerző visszaállította többek közt a mű I. felvonását. Itt Don Carlos és Valois Erzsébet a fontainebleau-i erdőben még azelőtt szerelmet vallanak egymásnak, hogy kiderülne, Fülöp király lesz a hercegnő hitvese. Az ilyen és ehhez hasonló drámai részletek ebben a változatban jobban kidomborítják a szereplők közti összefüggéseket, az állami és egyházi intrikák viszonyrendszereit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.