Online Dvořák-vonósnégyesek az idei Budapest Kvartett Hétvégén

Idén a százhatvan éve született Antonín Dvořák vonósnégyesei adják a Budapest Kvartett Hétvége fő programját. Az április 16-tól 18-ig tartó koncertsorozat online közvetítését bárki ingyenesen megtekintheti.

Magyar Nemzet
2021. 04. 02. 19:00
null
A Keller Kvartett Fotó: Marjai Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiánypótló, nemzetközi szempontból is egyedinek számító fesztivál a budapesti szecessziós hangversenyteremből, a Nádor teremből jelentkezik a hazai koncertélet meghatározó együttesei, valamint fiatal tehetségek közreműködésével. A műsorvezetők Becze Szilvia, Bolla Milán és a Magyar Rádió munkatársai lesznek. Fellép az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Deák Vonósnégyes, a Kállai Kvartett, a Kodály Kvartett, a Szervánszky Quartet, a Szigeti Quartet, illetve G. Horváth László hegedűművész, a művészeti vezető együttesei: az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza.

G. Horváth László hegedűművész, művészeti vezető
Fotó: Felvégi Andrea

Az elhangzó Dvořák-műveket zenetörténeti előadásokkal vezetik be. A romantikus zeneszerző munkásságának kiemelt elemét képezték a műsorra tűzött kvartettek; tizennégy teljes vonósnégyest, két vonósnégyes-tételt és a Ciprusok című szerelmi dalciklus átiratát is elkészítette kvartettre, leghíresebb műve pedig az op. 96-os F-dúr Amerikai kvartett. Újdonságnak számít, hogy ebben az évben a vonósnégyesek mellett megszólal a szerző A-dúr zongoraötöse, melyet a Keller Kvartett Várjon Dénes zongoraművésszel ad elő.

A Quartetto Speranza
Fotó: Pintér Balázs

Az ingyenes online közvetítés az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW – Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán érhető el.

A Keller Kvartett
Fotó: Marjai Judit

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.