Online hangverseny a Bach család műveiből

Egy év halasztást követően, az online térben kerül megrendezésre az Anima Musicae Kamarazenekar és Dinyés Soma B. A. C. H. sorozatának utolsó hangversenye február 5-én 19 órától.

Magyar Nemzet
2021. 02. 01. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bach család zeneszerzőinek műveiből válogató, négy részből álló sorozat a 2019/20-as koncertévadban indult az Óbudai Társaskörben, és a B-A-C-H hangok – mint a koncertek kiinduló harmóniái – köré építette fel repertoárját. A pénteken látható negyedik előadás alapja a H hang és hangnem.

A zenekar közösségi oldalán ingyenesen megtekinthető B. A. C. H. / IV. című koncerten Johann Sebastian, Johann Christoph és Carl Philipp Emanuel Bach műveiből válogat, Dinyés Soma művészeti vezető és moderátor pedig a darabok között a vonatkozó zenetörténeti érdekességekről is beszámol az érdeklődőknek. Közreműködik továbbá Fajd-Kerner Mária fuvolaművész, valamint felcsendül egy elképzelt h-moll concerto grosso is, amely Dinyés Soma adaptációja a BWV 209 és 1014 művekből.

Az előadás moderátora Dinyés Soma művészeti vezető
Fotó: Anima Musicae Kamarazenekar

S. Bach kézírásával maradt fenn az Altbachisches Archiv gyűjtemény, amelynek hála, ismerhetjük az idősebb családtagok műveit. „Heinrich Bach fia, Johann Christoph Bach volt talán a Bach család legnevesebb zeneszerzője a XVII. században, az úgynevezett arnstadti Bach ágból. Művei rendkívül kifejezőek, korát meghaladó eszközökkel ragadja meg a drámát megzenésített szövegeiben, amelyek tükrözik a XVII. századi német nyelvterület mély vallásosságát és a harmincéves háború kitörölhetetlen szomorúságát. A koncerten helyet kap Johann Sebastian legkiemelkedőbb komponista fiának, Carl Philipp Emmanuelnek egy műve is, amely izgalmas képet ad arról, hogyan folytatta az édesapja által rá hagyományozott művészetet: vonósszimfóniája a Sturm und Drang világában, szinte szkizoid szaggatottsággal csap át egyik érzelmi végletből a másikba” – olvasható a zenekar közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.