Online könyvkuckóba várja olvasóit Fábián Janka

A járvány megfékezésére tett újabb intézkedések következtében nem lehet író-olvasó találkozókat vagy egyéb könyves rendezvényeket sem tartani. Az online felület azonban lehetőséget biztosít a közönség valamilyen szintű kárpótlására. Ezt a biztonságos alternatívát használta ki Fábián Janka, akinek legújabb kötete, a Julie Könyvkuckója még ebben a hónapban a könyvesboltok polcaira kerül.

Zana Diána
2020. 11. 15. 11:50
null
Fábián Janka Fotó: Mezei András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Janka Könyvkuckója című YouTube-csatornáján az írónő az olvasóival való személyes kapcsolatot igyekszik helyettesíteni, és reményei szerint akár többeket is elérhet, mint a közvetlen találkozások alkalmával. A közösségi oldalon indított szavazás eredménye alapján első bejelentkezésében az idén megjelent Julie-könyvek hátterébe nyújt betekintést, ugyanakkor ötletei megszületésének körülményein, személyes indíttatásán és élményein keresztül őt magát is jobban megismerhetjük.

Fábián Janka igyekszik helyettesíteni a járványhelyzet miatt meghiúsult személyes kapcsolatot az olvasókkal
Fotó: Mezei András

Számomra mindig érdekes, mikor az adott könyv sorain túl a szerző – mintegy bizalmasaként – saját benső világába is beengedi olvasóját, hiszen az így kapott többlet az olvasási élményt még gazdagabbá és érdekfeszítőbbé teheti. Fábián Janka bármelyik kötetére pillantva rögtön feltűnik, hogy a borítón szereplő alak arcát soha nem látni, a karakterek háttal jelennek meg. Mint kiderült, ez tudatos döntés volt a szerző részéről, hogy teret adjon az egyéni fantázia kibontakozásának. A mese megjelenítésének evolúciója jut eszembe, amely idővel a gyermeki teremtő képzelőerőt teljesen a háttérbe szorította, kezdve a mesekönyvekben megjelenő illusztrációkkal, egészen a készen kapott animációs mozgóképekig. Fábián Janka ezzel az apró, de annál jelentősebb momentummal a képzelőerő használatára buzdít.

Ízelítőt kapunk ugyanakkor a történetek mögött meghúzódó emberi minőségből is. Az írónő idén megjelent mindkét történelmi regényét olyan olvasóinak ajánlotta, akik már nincsenek közöttünk: A könyvárus lány című könyvet – amelynek egyik főszereplője Szidónia – a fiatalon elhunyt Szalai Szidóniának, a folytatást, Julie Könyvkuckóját pedig Tóvári Lászlónak. Az első kötet cselekménye a magyar történelem egyik legsötétebb korszakában, az ötvenes évek Rákosi-diktatúrájában játszódik, mégis olyan pillanatokat ragad meg és hangsúlyoz ki – mint az 1952-es olimpiai játékok magyar sikere vagy az Aranycsapat világraszóló 6:3-as győzelme, és természetesen ’56 szabadságharca –, amelyek a nehéz és reményvesztett időkben is felmutatták a magyar nép erejét, és reményt nyújtottak a kilátástalannak tűnő helyzetben.

A történelmi folyamatok sodrásából azonban kibontakozik a személyes szál is, egy osztályidegen szülők gyermekének felnőtté válása, aki a zord, ellenséges világban a könyvek és az olvasás nyújtotta menedékben lel megnyugvásra. A forradalom leverése után már az Egyesült Államokban folytatódik a történet, ahol a hatvanas évek amerikai életérzése, a Kennedy-korszak, a Beatles-láz és a vietnami háború szolgáltatja a történelmi díszletet. A főszereplő könyvesboltjának rejtekében azonban – mintegy könyv a könyvben – megjelennek a kortárs irodalmi alkotások, illetve az akkor élő és alkotó szerzők, mint például Truman Capote, a Breakfast at Tiffany’s írója. Sőt egy budapesti kitérő során Szabó Magda munkásságával is találkozhatunk.

Azt a koronavírus-járvány sem akadályozhatja meg, hogy a könyvek lapjain tegyünk utazásokat, az online megoldásoknak köszönhetően pedig még az íróval is kapcsolatba kerülhetünk. Janka Könyvkuckója havonta jelentkezik olyan új, érdekfeszítő témákkal, amelyek a hagyományos író-olvasó találkozókon általában nem kerülnek elő. Az interaktivitás is megoldott, hiszen kommentek formájában kérdések is feltehetők, akár arról a XIX. század elején a Balaton-felvidékről induló és végül az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeibe futó történetről is, amely Fábián Janka következő köteteinek témáját adja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.