Online lemezbemutatón a Boldogság szonáta

Dubrovay László zeneszerző összes zongoraműve II. címmel december 14-én hétfőn 18 órakor online lemezbemutatót tart a nemzet művésze, az MMA rendes tagja. Műveit Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész játssza.

Magyar Nemzet
2020. 12. 07. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az est műsorvezetője Juhász Előd lesz, aki a zeneszerzővel és a zongoraművésszel is beszélget. A hangversenyt a Pesti Vigadó díszterméből élőben közvetíti a Magyar Művészeti Akadémia a hivatalos YouTube-csatornáján keresztül, az MMA Facebook-oldalán és a honlapján is.

A lemezen található Sonata di Felicitá / Boldogság szonáta (2018), Dalok szöveg nélkül (2016), Nimfák tánca a Faust, az elkárhozott című táncjátékból (2016), Felhangok II. (1983), Szvit zongorára és szintetizátorra (1983). A CD-n szereplő Sonata di felicitá megkapta a Magyar Művészeti Akadémia idei nagydíját, ez az apropója a mostani lemezbemutató hangversenynek.

Dubrovay László a Sonata di felicitá, magyarul a Boldogság szonáta elkészülésének körülményeiről így nyilatkozott: „Balázs János sokáig ostromolt, hogy Liszt Ferenc megírta a XIX. század legnagyobb magyar szonátáját, Bartók Béla 1926-ban a XX. század magyar szonátáját, én pedig írjam meg a XXI. század magyar szonátáját. Sokáig nem mertem vállalkozni rá, de volt egy pillanat, amikor ültem a Zeneakadémia Nagytermében egy koncerten, és ahogy kijött Balázs János a pódiumra, meghajolt, a közönség felé fordult, olyan szeretet sugárzott az arcáról, hogy úgy éreztem, kell egy testre szabott szonátát írni neki a szeretetről, a boldogságról. Így született meg a Boldogság szonáta, amit a harmincadik születésnapján be is mutatott.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.