Online múzeumi kalandozások Aba-Novák Vilmossal

Folytatódik a Múzeum+ című programsorozat a Magyar Nemzeti Galériában. Az évek óta népszerű, esti múzeumi rendezvény márciusban ismét az online térben kínál minőségi kikapcsolódást, ezúttal a XX. század művészetét ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. A program március 25-én este 18 óra 30 perctől ingyenesen érhető el a múzeum online felületén.

Petrovics
2021. 03. 19. 13:58
null
Fotó: Mester Tibor photographer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani Múzeum+ est Aba-Novák Vilmosról, a két világháború közötti magyar festészet egyik legfontosabb mesteréről szól. Pályája kezdetekor tört ki az első világháború, és több esztendős katonai szolgálatra hívták be, melynek során jobb karja hónapokra lebénult. Ám szívósságának, elhivatottságának és szorgalmának köszönhetően végül a honi modern művészet kiemelkedő alakjává vált. Grafikusként, festőként és freskófestőként egyaránt nagyot alkotott, művei a hétköznapi élet élményeit, érzéseit és dinamizmusát hirdetik páratlanul játékos, színes és egyedi formában.

Az anekdota szerint, amikor 1937-ben bemutatták egyik művét a párizsi világkiállításon, Pablo Picasso így kiáltott fel: „Ki ez a barbár zseni?”

A festő életéről és műveiről két művészettörténész, Molnos Péter és Bellák Gábor beszélget, Aba-Novák legfontosabb munkáit pedig egy virtuális útvonalat bejárva nézhetik meg a művészetet kedvelők.

Csíkszeredai vásár Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

A Múzeum+ esteken a tematikus tárlatvezetések mindig nagyon népszerű programok, ez alkalommal is több témából válogathatnak a látogatók. A modern idők varázslata című tárlatvezetésen például a XX. századi művészet ikonikus alkotásait csodálhatják meg a kiállítótérben forgatott tárlatvezetésfilmen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.