Online térben ünnepeljük ma a magyar széppróza napját

Ebben az évben az online térbe várják az irodalombarátokat, cikkünkben összegyűjtöttük a legérdekesebbnek ígérkező programokat.

2021. 02. 18. 9:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját 2018 óta a Magyar Írószövetség kezdeményezésére. A regényíró, „nagy magyar mesemondó” születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve a mai napig a magyar irodalom megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, illetve jelentősen hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez.

Az elmúlt években izgalmas programsorozattal ünnepeltünk, az idén azonban a járványhelyzet miatt a virtuális térben rendezik meg az eseményeket. Február 18-án 21 órától Sorok között – A magyar széppróza napja címmel látható irodalmi seregszemle és prózaviadal a Magyar Írószövetség szervezésében kortárs alkotókkal Jókai Mór születésének 196. évfordulóján az M5 csatornán. Az ünnepi műsorban a prózaírók versenyének meghívott vendégei Majoros Sándor, Lackfi János és Pataki Tamás, míg az ifjú prózaírók versenyének vendégei Izer Janka, Gerencsér Anna és Szilágyi Zsófia Emma. Itt mutatják be Az év novellái című antológiát.

Balatonfüreden, a Jókai Emlékházban több rendezvényt is tartanak, amelyek február 18-ától a Tempevölgy.hu, a Kultúra.Balatonfüred.hu, valamint az Írószövetség.hu weboldalakon érhetők el. Jókai munkásságát az elmúlt több mint egy évszázadban kutatták, elemezték, felbecsülhetetlen mennyiségű szakirodalom keletkezett róla. Ennek ellenére még mindig fiatal irodalmárok kutatási témája. Miért Jókai, és van-e még mit kutatni Jókai életművében? A Jókai? Meddig? című programon erre a kérdésre is választ kapunk. Kiss A. Krisztina fiatal irodalmárral Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy irodalmi folyóirat főszerkesztője beszélget. A beszélgetés Zoomon keresztül történik, és felvételről lesz látható.

A modern magyar regény létrejöttét Jókai óta tartjuk számon, viszont az előzményekről általában elég kevéset tudunk. Vajda Péter életművén mutatják be a XIX. század elejének irodalmát, amely előkészítette a terepet Jókai és kortársai számára. A magyar irodalom Jókaiék előtt – Vajda Péter című beszélgetésen Szajbély Mihályt Asztalos Veronka-Örsike kérdezi. A beszélgetést a Jókai Emlékházban veszik fel, és felvételről lesz megtekinthető.

Az elmúlt években Balatonfüreden hagyománnyá vált, hogy a magyar prózairodalom egy-egy alkotását a város tanulói ráírják egy A4-es papírlapra. Az idei pandémiás helyzet ezt most nem teszi lehetővé, ám a hagyományt folytatva ezúttal hangzóanyag készül. Hamvas Béla Meditáció a hegytetőn című esszéjének egy tetszőleges bekezdését lehetett mobiltelefonnal felvenni és beküldeni. Ezekből a rövid felolvasásokból montírozzák össze a „hang-lapot”, amely a magyar széppróza napján lesz elérhető.

A Füredkult és a Balatonfüred Városért Közalapítvány közös kiadásában megjelent Mór, Maurus Jókai című, gyerekeknek készült kötet online bemutatóján is részt vehetnek az érdeklődők. A szerzővel, Hansági Ágnessel Deli Kitti irodalomtanár beszélget. A beszélgetést az emlékházban rögzítik, és felvételről lesz látható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.