Örömmel szerzett tudás

Európában egyedülálló a Kultúrházak éjjel-nappal országos közművelődési munkát szemléltető programkavalkád. Több száz kulturális központban, köztük nyolc határon túli településen várják idén is a hétköznapok kulturális értékei iránt érdeklődőket.

Szilléry Éva
2020. 02. 05. 10:36
null
Az 1849-es téli hadjárat egyik csatajelenetét elevenítették fel a tavalyi rendezvényen Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Óriási felelőssége van a közművelődési rendszernek, ezért nagyon nagy dolog, hogy ilyen hálózat nálunk országosan kiterjedve létezik – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy február 14. és 16. között rendezik meg ismét a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatot. A Magyar Népművelők tizennégy éve indították útjára a rendezvényt, azzal a céllal, hogy minél többekhez jusson el az a kulturális sokszínűség, amelyet a közművelődési intézmények nyújtanak.

A megelőző évekhez hasonlóan, idén is három kiemelt helyszíne lesz az eseménynek, pénteken a fővárosban Budafokra fókuszálnak, szombaton a főszerep Soltvadkertté, vasárnap pedig a kistelepüléseken zajló közösségteremtő, nélkülözhetetlen munkára hívják fel a figyelmet, ezúttal pedig Patak képviseli a falvakat és a kisvárosokat. Négyszáz szervezet ezer programja csatlakozik a rendezvénysorozathoz, amellyel csakúgy mint a Színházak és a múzeumok éjszakája kulturális nyitással, egyedülállók vagyunk Európában – emlékeztetett az államtitkár: „A Kultúrházak éjjel-nappal sorozat azt a feladatot vállalta magára, hogy a progresszív és a hagyományőrző kultúra között egyensúlyt teremt.”

Az 1849-es téli hadjárat egyik csatajelenetét elevenítették fel a tavalyi rendezvényen
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ragaszkodva az elmúlt évekhez, idén is Novák Péter zenész, színész, rendezőt kérték fel a szervezők a rendezvény védnökének. A művész kiemelte, az életünk értelme lehet, hogy jobb emberré váljunk, ez pedig a megújulás és a művelődés szélesítése által érhető el. Mint mondta, a három nap arra mutat rá, hogy ez a tudás örömmel is megszerezhető. Bordás István, az idén negyvenedik születésnapját ünneplő Magyar Népművelők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy nemcsak az a cél, hogy a közösségi művelődést szolgáló intézményeket bemutassák, hanem az is, hogy a közösség­építő munka mennyiben szolgálja a települések megtartó erejének növekedését. Szűcs Ferenc, a sajtótájékoztatónak helyet adó TEMI Fővárosi Művelődési Ház igazgatója elmondta, hogy a rendezvény három napja alatt intézményükben változatos programkínálat várja az érdeklődőket. Pénteken francia, szombaton morvai táncház lesz, vasárnap pedig a farsangi bál mellett Bálint-napi gyöngyfűző-foglalkozást is tartanak, de lesz fotókiállítás és rockkoncert is.

Tavaly történt meg először, hogy külföldi települések is részt vettek a programban, idén pedig Bécstől Eszékig nyolc határon túli település szervez a szóban forgó hét végén táncházat, a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően.

Magyarország 3174 településén mintegy 6200 közművelődési szervezet működik, éves szinten 67 millió látogatót vonzanak ezek az intézmények különféle programjaikkal. Több mint harmincezer kulturális célú közösség működik az intézményekben, ahol csaknem négyezer szakalkalmazott dolgozik. A kulturális központok és művelődési házak február 14-ig még csatlakozhatnak a rendezvénysorozathoz a www.kulturhazak.hu oldalon. Az idei rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.