Országos turnén a Cziffra-központ

Kortárs roma festőművésznők alkotásaiból válogatott kiállítást csodálhatunk meg július 7-ig a szentendrei MANK Galériában.

B. Orbán Emese
2019. 06. 17. 12:51
null
Balog Zoltán a kiállításon jelentette be a program kezdetét Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kortárs roma festőművésznők alkotásaiból válogatott kiállítást csodálhatunk meg július 7-ig a szentendrei MANK Galériában. A tárlat múlt csütörtöki megnyitóján Balog Zoltán miniszteri biztos, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke közösen jelentették be az Úton van a Cziffra-központ című, 13 állomásos országos roma összművészeti roadshow-t. A nyár folyamán a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhat a nagyközönség a produkciókkal, amelyeknek célja a szemléletformálás és a magyar kultúra szerves részévé vált roma kultúra értékeinek és sokszínűségének bemutatása, valamint a Budapesten épülő Cziffra Művészeti Központ és küldetésének megismertetése.

A szentendrei nyitóeseményt követően – múlt pénteken a Pécsi Országos Színházi Találkozó programjába csatlakozva – az Utca-SzAK Alkotóközösség tartott nyílt drámaórát, amit szakmai beszélgetés követett: a színházi nevelés roma integrációban betöltött szerepéről Ignácz István, a Gandhi Gimnázium igazgatója, Simó Krisztián projektvezető és Molnár-Keresztyén Gabriella rendező beszélgetett Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, művészeti tanácsadó vezetésével. A programot a Romengo zenekar koncertje zárta, amelynek vendége Szinetár Dóra volt.

Balog Zoltán a kiállításon jelentette be a program kezdetét
Fotó: Teknős Miklós

Másnap a rendezvénysorozat helyszíne ismét a MANK Galéria – Szentendrei Régi Művésztelep volt, ahol délelőtt művészeti sétán lehetett részt venni, déltől estig kézműves-foglalkozás volt a Romani Designnal, a gyerekek megtekinthették Nyári Oszkár társulatának Banyamesék című bábjátékát, és mindenkit elbűvölt a Canarro együttes gypsy swing stílusú népzenei elemekkel fűszerezett koncertje.

A következő helyszín a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínháza, ahol ma délelőtt nyilvános főpróbával egybekötött, Bősze Ádám vezette szakmai beszélgetés lesz Kávéháztól a Carnegie Hallig címmel. A beszélgetés résztvevői Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Kesselyák Gergely karmester és Csöbör Katalin, a Szimfónia Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola kuratóriumának tagja. Este Balázs János, Sárközy Lajos és zenekara, valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar szórakoztatja a közönséget Brahms, Sarasate, Paganini, Bartók, Kodály és Liszt műveivel a Szent István téri színpadon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.