Öt ország virtuózai a klasszikus zene mentén

Igazi sikertörténet a közszolgálatiság jegyében a Virtuózok tehetségkutató műsor, amely nemcsak a talentumok felkutatása, de kiállás a komolyzene jelenvalósága mellett. Idén öt ország csatlakozott a műsorhoz, amelynek formátuma után már a tengerentúlon is érdeklődnek.

Szilléry Éva
2020. 08. 16. 7:04
null
A tavalyi Kamara Virtuózok fináléjában a TanBoEn Trió a nézők szavazataival győzött Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi négyek összefogásával indul útjára a Virtuózok tehetségkutató műsor, amely átlépte hazánk hatá­rait, és már nemcsak Magyarország, hanem a visegrádi négyek – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország – vendégeként idén Szerbia tehetségeit kutatja fel és mutatja meg az öt ország televíziós csatornáin.

Peller Mariann, a műsor megalapítója lapunk érdeklődésére elmondta: a Virtuózok mentén egyre többen ismerték fel, hogy értéket közvetíteni nagy dolog, és a színvonalas műsorokhoz igényt kell teremteni a hallgatóságban. A komolyzenei tehetségkutató eredményei számokban is megmutatkoznak: tizennégy százalékkal nőtt azok száma, akik a jövőben komolyzenei tanulmányokat szeretnének folytatni.

Peller Mariann arról is beszélt, fontosnak tartja, hogy a műsor Bartók Béla és Kodály Zoltán országából indult el, szerinte ez a siker kulcsa volt. Mint mondta, bármelyik országnak lehetősége van arra, hogy meghonosítsa a tehetségkutatót. Felmérték az érdeklődést és lehetőséget adtak arra, hogy a helyiek megvizsgálják, kivitelezhető-e a műsor náluk. Idén Szerbia érdeklődött a műsorforma iránt, de minden évben tartunk Erdélyben is mesterkurzust. Emellett Németország, Kolumbia, Anglia és Amerika is érdeklődik a formátum után.

A tavalyi Kamara Virtuózok fináléjában a TanBoEn Trió a nézők szavazataival győzött
Fotó: MTI/Mónus Márton

A műsor mottója – Közös nyelven zenélünk – sokat elárul, és nagy élményt jelent majd, hogy a V4-országok mellett Szerbia is megmutathatja tehetségeit.

A műsor támogatói között több világsztár bukkant fel, az opera történetének egyik legnagyszerűbb és legbefolyásosabb énekese, Plácido Domingo is a misszió mellé állt. Az elmúlt öt évadban sztárvendégként és zsűritagként egyaránt részese volt a műsornak.

Peller Mariann a műsor sikerét többek között abban látja, hogy időben felismerte a klasszikus zene háttérbe szorulását a televíziók műsorpalettáján, és hitt abban, hogy szenvedélyes munkával létre tud jönni a könnyűzene térnyerése mellett a klasszikus zene művelésére igényt teremtő adás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.