Otthonosság és elegancia

Budapest egyedülálló kulturális színterét, az új Nemzeti Táncszínházat ünnepi gálán adta át pénteken este Áder János köztársasági elnök. A Millenáris Parkban található, 4,6 milliárd forintos beruházás forrását a magyar állam biztosította. A hivatalos megnyitó előtt jártuk be a legmodernebb színháztechnikával felszerelt impozáns komplexumot.

B. Orbán Emese
2019. 02. 16. 7:50
null
A legkorszerűbb színháztechnikával felszerelt tér tervezői a szakma jövőbeli igényeire is gondoltak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar táncszakma számára mérföldkő a Millenáris Parkban most átadott új intézmény, amely része az elmúlt években országszerte elkezdődött kulturális beruházásoknak. Ha csak a fővárosban találhatókra korlátozzuk felsorolásunkat, meg kell említenünk a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának rekonstrukcióját, az Erkel Színház és a Zeneakadémia felújítását, a folyamatban lévők közül pedig a Nemzeti Múzeum kertjének újjáépítését, a Liget projektet, és a Magyar Állami Operaházon is folynak a munkálatok, hogy régi pompáját visszakapja.

A Nemzeti Táncszínház, a magyar táncművészet és a magyar táncművészek életében hatalmas pillanat az új játszótér átadása, hiszen egy olyan ház épült, amelyben a tánc szempontjai és igényei nagyon nyomósan jelen vannak – mondta Ertl Péter igazgató. Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az új létesítmény – amelynek előcsarnoka a park látogatói számára is nyitott közösségi tér lesz – lehetőséget ad arra, hogy a Millenáris még inkább bekerüljön a főváros vérkeringésébe.

A Millenáris E épületében, a volt Ganz Művek egykori ipari csarnokából kialakított közel hétezer négyzetméteres új Nemzeti Táncszínházat a tervező építésziroda vezetője és munkatársai mutatták be a sajtónak.

A kétezres évektől stúdióként működő egykori gyárcsarnok új, színházhoz méltó főhomlokzatot és előcsarnokot kapott, kialakítottak egy 368 főt befogadó nagytermet, egy 120 fős kistermet, két próbatermet, egy balett-termet, egy kamaratermet és egy hangstúdiót. Ezekhez kapcsolódnak értelemszerűen az öltözők és a kiszolgálóhelyiségek.

Számtalan különleges mérnöki megoldással találkozhatunk, amelyek lehetővé teszik, hogy ez a tér ne csak táncszínházi előadásokra legyen alkalmas, hanem sokoldalú rendezvényhelyszínként is működhessen.

A legkorszerűbb színháztechnikával felszerelt tér tervezői a szakma jövőbeli igényeire is gondoltak Fotó: Kurucz Árpád

A kávézót is magába foglaló, egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnokban is van lehetőség produkciók bemutatására, a padozat színpaddá, a lépcsők nézőtérré alakíthatók. Az előtér felett található a már említett kisterem, amely csonkakúpként belógva, mintegy lebeg a térben, íves, faburkolatú álmennyezete egyszerre sugároz melegséget és eleganciát. Az elképzelések szerint a jövőben ez a terem befogadó színházként is fog működni. Különlegessége, hogy a tervezők olyan egységes teret hoztak létre, ahol a közönség és az előadók között gyakorlatilag nincs fizikai határ, és ahol a beépített függönyrendszer is számtalan lehetőséget biztosít az interaktivitásnak.

A legkorszerűbb színháztechnikával felszerelt nagytermet a korábbi stúdiótérből alakították ki, gondolva a táncszakma nemcsak jelenlegi, hanem jövőbeli igényeire is. A nézőtér szétbontható, a mobil székrendszer oldalra kitolható, így a terem koncertek vagy gálavacsorák befogadására is alkalmas.

Színházi nevelési, gyermek- és ifjúsági, valamint szabadidős programok helyszíne lehet a jövőben a kamaraterem.

A természetes világítású két nagyméretű próbaterem egyike mobil falakkal tovább osztható, a beépített modern függesztő rendszer pedig egy időben több táncos dinamikus terhelését is tudja biztosítani, így az egyre népszerűbb újcirkuszi előadások próbafolyamataihoz is nagy segítséget és lehetőséget nyújthat.

Sokszínű intézmény

A tegnaptól méltó, új otthont kapott Nemzeti Táncszínház a magyar kultúrát 2001 óta szolgálja, képviseli a hazai táncművészetet, menedzseli azt itthon és külföldön. Közel negyven magyar hivatásos társulattal dolgozik együtt befogadó színházként, műfaji sokszínűséggel kívánva fenntartani a közönség érdeklődését. Palettáján megtalálható a néptánc, a klasszikus balett, a társas- és a kortárs tánc, valamint az interaktív gyermekelőadások is. Az évente bemutatott háromszáz előadás hazai nézőszáma megközelíti a százezer főt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.