Ötven előadás, öt bemutató, három ősbemutató

Történelmi drámát, kortárs prózai színházi előadást, operát, musicalt, bábjátékot, világzenei és jazz fesztivált egyaránt kínál a Gyulai Várszínház 58. nyári évada. Az összművészeti programsorozatot június 25. és augusztus 19. között rendezik meg, amennyiben a járványhelyzet ezt megengedi. Ötven előadással, öt bemutatóval és három ősbemutatóval készülnek, lesz Shakespeare-fesztivál, és remélhetően az Erdélyi hét sem marad el.

Magyar Nemzet
2021. 04. 22. 16:16
null
Fotó: Gyulai Várszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után idén Szabó Magda munkásságára hívja fel a figyelmet a Gyulai Várszínház. A teátrum 58. nyári évadát és összművészeti fesztiválját – a járványügyi szabályozásokhoz alkalmazkodva – várhatóan 2021. június 25-től augusztus 19-ig rendezik meg a Békés megyei város gótikus téglavárának udvarán, a szomszédos tószínpadon, a felújított kamaraszínházban és a település más helyszínein, utcáin, terein. A programsorozatot két hónaposra tervezik: az ötven előadás közül öt bemutató, három ősbemutató lesz, a Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete című darabot pedig saját fejlesztésben valósítják meg, mondta a teátrum sajtótájékoztatóján Elek Tibor színigazgató.

Pillanatkép a tavalyi évadról
Fotó: Gyulai Várszínház

A XVI. Shakespeare-fesztivált is megtartják, ezúttal kizárólag magyar társulatok részvételével, Shakespeare, amikor magyar alcímmel. Július 28-tól kezdődően arra a kérdésre keresik majd a választ – többek között egy tudományos konferencián –, mit kezd a mai magyar színjátszás Shakespeare műveivel. A Vígszínház Pesti Színháza a Lóvátett lovagokat, a Katona József Színház az Othellót, a csíkszeredai Csíki Játékszín a III. Richárdot mutatja be Gyulán. A Kabóca Bábszínház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház koprodukcióban viszi színre a Rómeó és Júliát.

Elek Tibor igazgató: A programsorozatot két hónaposra tervezzük
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A fesztiválra egyetemisták produkcióit is várják Kaposvárról és Budapestről. Kulcsár Noémi Tellabor társulata a Viharral jelentkezett a rendezvényre, Cári Tibor és zenekara a kamarateremben ad koncertet. Lesz utcaszínház, filmvetítés és kiállításmegnyitó is. A programsort a Gyulai Várszínház és dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös premierje zárja. Az összevont társulatok Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Hamlear művét prezentálják Őze Áron rendezésében.

A házigazda Gyulai Várszínháznak a IV. Erdélyi héten (augusztus 2–8.) is lesz saját bemutatója, ezt a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közösen valósítja meg: Goldoni Két úr szolgája című darabját Barabás Árpád alkalmazza színpadra a klasszikus commedia dell’ arte eszközeivel. Meghívták az eseményre a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hegedűs a háztetőn című előadását, a temesvári magyar társulat Az ember tragédiáját – melyet Silviu Purcărete rendez meg a városi sportcsarnokban –, az Aradi Kamaraszínház két produkcióját, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A nép ellensége című előadását és a gyergyói Figura Stúdió Színház Tóték produkcióját.

A Szabó Magda-napokra augusztus 16–18. között várják az érdeklődőket. A várszínház a Nemzeti Színházzal közösen viszi színre Az ajtó című regényt Udvaros Dorottya és Söptei Andrea közreműködésével, Szabó K. István rendezésében. Műsorra kerül az írói életmű különböző szövegeiből összeállított Agyigó című előadás is, valamint Az őz. A szolnoki Szigligeti Színház a Régimódi történettel, a székesfehérvári Vörösmarty Színház Az a szép, fényes nap című előadásával érkezik Gyulára. A gyermekeknek a nagyváradi Szigligeti Színház kedveskedik a Tündér Lalával.

A Halmos Béla népzenei és világzenei fesztivál július 23-án lesz, ekkor rendezik meg a Rendhagyó prímástalálkozót, és ekkor lép majd fel a Platon Karataev, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós is. A július 24-i Blues fesztiválon a Halper Experiment, a Blueston és a Magyar Atom szórakoztatja a közönséget.

Az Irodalmi humorfesztiválon és konferencián (augusztus 10.) ezúttal is a kortárs magyar irodalom élvonalbeli hazai és határon túli szerzői vesznek részt, többek között Darvasi László, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Fekete Vince, Háy János, Márton László, Muszka Sándor, Gál János, Győrei Zsolt, Schlachtovszy Csaba, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó és Tóth Krisztina, két jazz zenész, Binder Károly és Borbély Mihály közreműködésével.

A színház számos kedvezményt, bérletet is kínál, ezekről az intézmény megújult honlapján tájékozódhat az érdeklődő. Ugyanitt a fesztivál részletes programja is megtalálható, beleértve a fiataloknak szóló workshopokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.