Ötven éve lépett először ember a Holdra

1969. július 16-án startolt az Apollo–11, majd nyolcnapi űrutazás és a holdra szállás végrehajtása után leszállóegysége július 24-én visszatért a Földre.

Magyar Nemzet
2019. 07. 20. 8:48
null
Forrás: Uránia Filmszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1969. július 16-án startolt az Apollo–11, majd nyolcnapi űrutazás és a holdra szállás végrehajtása után leszállóegysége július 24-én visszatért a Földre. Ma ünnepeljük az ember Holdra lépésének ötvenedik évfordulóját, de az Uránia Nemzeti Filmszínház a visszatérés évfordulójára időzítette egy különleges dokumentumfilm vetítését: Todd Douglas Miller Apollo 11 című alkotását egyetlen alkalommal, július 24-én 20 órától vetítik eredeti nyelven és angol felirattal. Az idei Sundance filmfesztiválon is díjazott és Karlovy Varyban is bemutatott dokumentumfilm újonnan feltárt film- és hanganyagok sokasága alapján készült.

A NASA archívuma 279 korabeli filmtekercset, 16, 35, 60 és 70 milliméteres filmszalagokat bocsátott a dokumentumfilm készítőinek rendelkezésére, amelyek egy kis hányadát már az 1972-ben bemutatott Moonwalk One című dokumentumfilm is használta. Azonban a mostani filmhez átadott felvételek között számos olyan, eddig feldolgozatlan filmszalag is szerepel, amelyet az archívum filmszek­ciójának vezető munkatársa fedezett fel az intézmény egyik raktárhelyiségében. Ezek által Todd Douglas Miller filmjéből a néző megismerheti az asztro­nauták perspektíváját és az irányítóközpont csapatának nézőpontját is.

Fotó: Uránia Filmszínház

A témához kötődő érdekesség, hogy a NASA 2006-ban elismerte, sehol sem találják a holdra szállás eredeti videóit, és az 50. évforduló egyik szenzációja, hogy a Sotheby’s aukciósház mai árverésén kerül kalapács alá három olyan filmtekercs, melynek anyagát maga Neil Armstrong rögzítette a történelmi űrsétán azzal a kamerával, amely a mai napig a Holdon hever. Az Apollo–11 EVA feliratú tekercseket 1976-ban, még egyetemista korában 218 dollárért (62 ezer forint) Gary George vásárolta meg több mint 1100 más tekerccsel együtt azért, hogy újrahasznosítás céljából tévécsatornáknak adja majd el. A fiút az édesapja figyelmeztette, hogy az Apollo–11 EVA feliratú tekercsek sokat érhetnek, hiszen az EVA az extra vehicular activity rövidítése, azaz az űrjárművön kívüli tevékenységet jelent.

A holdra szállásról bővebben a Lugas A Sas leszállt című cikkében olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.